ReceptárRyby

Ryby na tanieri chránia naše zdravie

Tri chutné recepty ako si jednoducho pripraviť na obed makrelu

Už malá porcia ryby, pravidelne zahrnutá do stravy, dodá telu výdatnú dávku prospešných omega3-mastných kyselín, asi tretinu dennej dávky bielkovín, je výdatným zdrojom vitamínu D a vitamínov skupiny B. Jej výživová hodnota je nespochybniteľná.

Jedlá z rýb patria medzi najvytrvalejších ochrancov nášho zdravia, ale aj krásy, vitality a mladosti.

Ak vás od konzumácie rýb odrádza predstava zložitej prípravy, skúste sa nechať inšpirovať tromi najobľúbenejšími receptami. Príprava je jednoduchá, pomerne rýchla a výsledok viac než chutný.

Bylinková makrela s maslom

Jedlá z rýb
Bylinková makrela

Liečivé látky: omega3-mastné kyseliny, bylinky

Potrebujeme:

4 ks makrela, maslo, soľ, korenie, citrón, bylinky podľa chuti (cesnak, tymián, bazalka, oregáno)

Postup:

Rozmrazenú a umytú makrelu pokvapkáme citrónovou šťavou z oboch strán a necháme 15 min odležať. Rybu osolíme, okoreníme, naplníme zmesou bylín (prípadne cesnakom) a restujeme na rozohriatom masle približne 3 – 4 minúty, kým ryby chytia kôrku. Preložíme do vymasteného pekáča a upečieme. Pred dopečením poukladáme na makrely kocky masla, posypeme zvyšnými bylinkami, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme krátko dopiecť.

Príloha: pečené alebo varené zemiaky, zemiakové pyré, zeleninový šalát.

Pečená makrela na divoko s hubami

Liečivé látky: omega3-mastné kyseliny

Potrebujeme:

600 g filé z makrely, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 200 g čerstvých hríbov, 4 PL strúhaného syra, 8 rajčín, petržlenová vňať, maslo, citrón, soľ, korenie

Postup:

Makrelu si rozdelíme na jednotlivé porcie, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme pol hodinu odležať. Na rozohriatom masle krátko orestujeme cibuľu a pretlačený cesnak. Do takto pripraveného základu pridáme očistené a pokrájané hríby. Chvíľu popražíme, pridáme makrely a opečieme ich z oboch strán. Zmes spolu s rybami preložíme do vymastene zapekacej misy, obložíme rajčinami, posypeme syrom a zapečieme.

Príloha: pečené alebo varené zemiaky, zemiakové pyré, zeleninový šalát

Ananásový šalát s grilovanou makrelou

Jedlá z rýb
Ananásový šalát

Liečivé látky: omega3-mastné kyseliny, ananás, med

Potrebujeme:

400 g filé z makrely, citrón, soľ, korenie, olivový olej, horčica, med, čerstvý ananás, pol hlávky ľadového šalátu, 1 hrsť rukoly.

Postup:

Filé z makrely tradične pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 15 min odležať. Rybu osolíme, okoreníme a grilujeme na panvici spolu s na kocky nakrájaným ananásom do mäkka.

Nachystáme si šalát natrhaním ľadového šalátu a rukoly na kúsky. Zalejeme dressingom, ktorý pripravíme zmiešaním olivového oleja, trochou horčice, medu a citrónovej šťavy podľa chuti. Na vrch poukladáme grilovanú makrelu s ananásom.

Príloha: opečené bagetky, hrianky.

Zdroj: Alena Kytková
Foto: Pixabay.com

Ukázať viac

Alena Kytková

Šéfredaktorka V prípade otázok ma môžete kontaktovať na: info@zivotseniora.sk

Súvisiace články

Pozrite si taktiež
Close
Back to top button