Receptár

Tri jednoduché spôsoby, ako spracovať čerstvé huby

Vyskúšajte hríbiky naložené v masti či skvelé zapekané plnené bedle

Hubárska sezóna je v plnom prúde a určite ešte do polovice októbra potrvá. Preto treba využiť bohatstvo, ktoré nám v tomto roku hojne poskytuje príroda. Huby sú sýte, výživné a úplne zdarma. Kedysi sa hovorilo, že je to mäso chudobných. Naviac urobíme aj svojmu zdraviu radosť. Veď čo je príjemnejšie a zdravšie, ako pobyt na čerstvom vzduchu a pohyb po lese? Keď plníme košík usmievavými dubáčikmi a už plánujeme, aké z nich zhotovíme chutné jedlo?

Huby je možné pripravovať na neskutočne veľa spôsobov. Výhodou je, že ich môžeme dlhú dobu skladovať a ani sušením, konzervovaním či mrazením, nestrácajú na hodnote.

Pretože rada experimentujem, mám už vlastné overené recepty, s ktorými sa chystám s vami podeliť.

ZAPEČENÉ PLNENÉ BEDLE

Potrebujeme:

12 tenkých plátkov slaninky, 6 plátkov syra a 200 g strúhaného syra, 6 – 8 ks neroztvorené bedle, 100 g mäkký syr (dávam bambíno), 100 g šunka (mäkký salám), 1 pochúťková smotana, 2 – 3 vajíčka, soľ, korenie, bylinky.

Varíme z hríbov
Zapečené bedle na tanieri

Postup:

Do zapekacej misy poukladáme natenko nakrájanú slaninku (údenú, anglickú, oravskú, gazdovskú – podľa chuti). Na ňu rozprestrieme tenké plátky syra (výborný je údený, ale môže byť aj neúdený).

Očistené a umyté nerozvinuté bedle naplníme zmesou z mäkkého syra a šunky. Poukladáme čiapočkami hore do zapekacej misy. Posypeme strúhaným syrom. Zalejeme vajíčkami, rozhabarkovanými v pochúťkovej smotane a ochutenej soľou, korením a bylinkami podľa chuti.

Misu zakryjeme (ak nemá pokrievku, stačí alobal) a pečieme  v rúre na 150 stupňov. Po 30. – 40. minútach zvýšime teplotu na 200 a misu odkryjeme. Necháme piecť do ružova asi 15 minút. Po vypnutí rúry nechávam ešte asi 15 minút v trúbe. Podávame so zeleninou, zemiakmi, chlebom. Chutia teplé, ale aj po vychladnutí ako pochúťka.

GRIF: vynikajúca je aj plnka s nivou namiesto mäkkého syra.

Takto ušetríte na liekoch a zdravotníckych pomôckach

Čítaj tu

HUBY V MASTI

Očistené huby varíme 15 – 20 minút. Potom ich scedíme a dôsledne popreplachujeme studenou vodou a necháme odtiecť.

Varíme z húb
Huby v masti

Do misy s hubami nalejeme horúcu bravčovú masť, zmiešame a plníme do pohárov. Sterilizujeme 30 minút a ukladáme na chladné miesto. Máme pripravené na miešané vajíčka, k mäsu, do leča. Výhodou je, že ak aj neminieme naraz všetok obsah pohára, v tej masti nám v chladničke vydržia huby niekoľko dní.

GRIF: Na miestnej farme kupujem čerstvú slaninu a vypražím ju. Na začiatku nalejem trocha vody, aby sa slanina neprichytila na dno hrnca. Postupne stopenú masť odoberám. Pred dokončením pridám trocha mlieka (opatrne, lebo pení) aby sa nám škvarky krásne sfarbili. Touto masťou zalievam huby a zo škvarkov pripravím výbornú nátierku, škvarkové pagáčiky, alebo ňou ochucujem jedlá. Sú však výborné, aj keď ich zalejem trochou masti a dávam na chlieb, ktorý ochutím ešte nadrobno nakrájanou cibuľkou alebo pažítkou a posolím.

Praha je krásna, no neskúseným vytiahne z vrecka priveľa peňazí

Čítaj tu

MRAZENÉ HUBY NA VYSMÁŽANIE

Aby som mala poruke aj mimo hubárskej sezóny chutné huby, nakrájam pekné tvrdé hlavičky dubákov na hrubšie plátky a obalím v trojobale. Poukladám na rozprestretú potravinársku fóliu a obalím tak, aby sa huby nedotýkali. Takto môžeme pripraviť aj osikovce či bedle. Zmrazíme a máme pripravené kedykoľvek na ne dostaneme chuť.

Kedy hrozí zastavenie výplaty invalidného dôchodku?

Čítaj tu

Samozrejme, najviac a najradšej huby suším. V krajnom prípade v sušičke, avšak najkrajšie a najvoňavejšie sú voľne sušené. Ak mi nepostačujú sieťky v rámoch, kľudne použijem starú záclonu, ktorú rozprestriem na sušiak na bielizeň. Tu poukladám tenké plátky hríbikov. Krásne sa sušia na slniečku alebo pri radiátore.

DOBRÚ CHUŤ!

Text: Ľubka Jenčíková – Ovenka
Foto: Pixabay.com, Ľubka Jenčíková – Ovenka

Značky
Ukázať viac

Súvisiace články

Back to top button