KoláčeReceptár

Orechové koláčiky, ktoré vždy zožnú úspech

Hostia nikdy nepohrdnú vanilkovými rožkami či rumovými polmesiačikmi

Oriešky sú neoddeliteľná súčasť našich spomienok na detstvo. Keď sa z babičkinej kuchyne šírila nádherná vôňa orechových a makových závinov, ktoré sme hltali často ešte horúce. A  maminkine orechovo-rumové torty, sladké voňavé pečivo, tie nám ešte aj dnes pripomínajú Vianoce v rodičovskom dome.

Naše maminky a babky orechy sušili rozsypané po povale, dosúšali ich vo vreciach, zavesené pod krovom.  Keďže sa v domoch denne kúrilo v sporákoch, nestalo sa, že by sa oriešky aj po niekoľkých rokoch pokazili. Mali ich stále poruke, aj keď boli doby, keď sa orechy aj po niekoľko rokov neurodili. Dnes ich pri nesprávnom skladovaní napádajú mole, ale môžu aj „potuchnúť.

Kedy pôjdu do dôchodku ročníky 1958, 1959 a 1960?

 Čítaj tu

Preto som začala oriešky po usušení vylúpavať a jadierka skladujem v uzatvorených a zasterilizovaných  pohároch. Mám ich stále poruke (meliem až pred použitím, aby nezhorkli) a nemám obavy, že by sa znehodnotili.

Tieto orieškové recepty som zdedila po mojej maminke, pochádzajú z 20. – 30. rokov minulého storočia a verím, že v mnohých tradičných domácnostiach ich veľmi dobre poznajú. Sú totiž zárukou úspechu. Chutia všetkým a nielen ku káve.

VANILKOVÉ ROŽKY

vianočné koláčiky
Vanilkové rožky

Na doske zmiesime 200 g masla (alebo Hery, ale niet nad maslo), 280 g hladkej múky, 100 g mleté oriešky (mandle), 50 g práškového cukru, 2 žĺtky.

Ak necháme cesto odležať na chladnom mieste (kľudne aj 1-2 dni), je oveľa kvalitnejšie, ale môžeme aj okamžite tvarovať malé rohlíčky, ktoré pečieme asi 7 minút. Ihneď, ako začnú konce rohlíčkov meniť farbu, vyberáme. Pozor – ľahko zhoria a trocha dôjdu aj na plechu. Ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Komu sa oplatí odísť do predčasného dôchodku?

 Čítaj tu

Ja musím robiť rohlíčky najmenej z troch dávok. Sú návykové!!! Takže ich odložte do krabice, aby skrehli a dobre ukryte pred mlsnými jazýčkami, nech vám zostane aj na Vianoce (Veľkú noc či oslavy…)

Vyskúšala som rôzne podobné recepty, ale niet nad tento jeden konkrétny. Sú krehké a chutia výborne.

vanilkové rožky
Chuť orechov v koláčikoch je nenahraditeľná

RUMOVÉ POLMESIAČIKY

Potrebujeme:

180 g práškový cukor, 180 g masla (Hera…), 5 vajec, 50 g čokolády, 80 g mletých orieškov, 180 g polohrubej múky, rum na pokvapkanie.

Rumová poleva: 200 g práškový cukor, 1 PL vriacej vody, 2 PL rumu, 1 KL olej (PL = polievková lyžica, KL = kávová lyžička)

Cukor s maslom vymiešame do peny, po jednom vmiešame vajíčka. Nakoniec opatrne primiešame strúhanú čokoládu, oriešky a múku, cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo na papier na pečenie) a v miernej rúre pečieme.

Upečené a vychladnuté pokvapkáme rumom, polejeme polevou a necháme zaschnúť. Nie úplne, pri vykrajovaní by sa poleva lámala. Formičkou  vykrajujeme polmesiačiky.

Takto pôjdeme do dôchodku v roku 2020

 Čítaj tu

Radosť rodine však urobíme aj jednoduchou prípravou večere – napríklad cestovinami s maslom, posypané orechmi, či šúľancami zo zemiakového cesta s orechmi či grankom  a dobre pomastené maslom. Deti tieto jednoduché a rýchle jedlá milujú.

Text: Ľubka Jenčíková – Ovenka
Foto: Pixabay.com

Značky
Ukázať viac

Súvisiace články

Back to top button