KoláčeReceptár

Tri staré recepty na jablkové koláče

Kuchyne starých materí majú svoje miesto aj v súčasných domácnostiach

Jeseň – najkrajšie ročné obdobie. Poteší oko, dušu aj jazýček. Prírodu zafarbí všetkými odtieňmi červenej, oranžovej a hnedej. Záhradkári sa tešia bohatej úrode. Spracúvajú zeleninu a z ovocia zhotovujú gazdinky rôzne pochúťky. „Z jabĺk môžeme pripraviť rôzne dobroty. Sú lacné a výživné. Jablká, pripravené na rôzne spôsoby, nikdy neomrzia a chutia od najmenších po najstarších…“, Žela Inovecká, autorka Slovenskej ľudovej kuchárky.

Z jej receptov z roku 1939:

JEMNÉ JABLKOVÉ REZY

Potrebujeme:

250 g polohrubej múky, 140 g masla, 80 g cukru, strúhanú citrónovú a pomarančovu kôru, 1 žĺtok, niekoľko lyžíc

bieleho vína, 1 kg jabĺk, žĺtok na potretie cesta a kryštálový cukor na jeho posypanie.

Postup:

Všetky suroviny spracujeme na jemné cesto a rozdelíme na dve časti, ktoré odložíme na studené miesto.

Medzitým nastrúhame očistené jabĺčka na uhorkovom strúhadle, rozložíme ich na plech, posypeme kryštálovým cukrom a upečieme do priezračna. Necháme vychladnúť. Pre zlepšenie chuti môžeme do jabĺk pridať trocha mletej škorice.

Jedno cesto vyvaľkáme na tenko, preložíme na váľku na ďalší plech a naň rozložíme jabĺčka. Vrch zakryjeme druhým rozvaľkaným cestom. Cesto potrieme horúcou vodou a žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka. Pečieme do ružova. Po vychladnutí pokrájame nožom namočeným do vody na úhľadné obdĺžničky.

Koho sa týkajú zmeny dôchodkového veku od roku 2019?

Čítaj tu

VYPRÁŽANÉ PLNENÉ JABLKÁ

Vnútro drobných, chutných a zrelých jabĺk vydlabeme, vzniknutú jamku naplníme marhuľovým džemom a otvor zakryjeme kúskom jablka. Naplnené jablká obalíme v trojobale a v horúcom tuku vysmažíme.

Posypeme škoricovým cukrom a podávame horúce. Pre zlepšenie chuti môžeme pridať šľahačku a poliať čokoládou.

Kedy hrozí zastavenie výplaty invalidného dôchodku?

Čítaj tu

Jablkové dobroty
K jablkovým dobrotám sa výborne hodí vanilková zmrzlina či šľahačka

VIDLIČKOVÝ KOLÁČ TETY MARIŠKY

Potrebujeme:

hladká múka 400 g, maslo 250, kypriaci prášok do pečiva ½ balenia, práškový cukor 150 g, mlieko 2 PL, vajce    2 ks.

Plnka:

jablká 1 kg, vanilkový cukor ½ balenia, kryštálový cukor podľa chuti, mletá škorica podľa chuti, strúhanka (mleté orechy) približne 2 hrste.

Postup:

Všetky suroviny spracujeme do mierne tuhého cesta (ak treba, pridáme mlieko). Rozdelíme na dva rovnaké diely, po jednom vyvaľkáme. Prvé na valčeku rozprestrieme na pomastený, múkou vysypaný plech (dobre je tiež použiť papier na pečenie). Cesto posypeme jemne strúhankou (orieškami) v prípade, že majú jablká veľa šťavy. Porozkladáme po celej ploche jablká, pocukrujeme a ochutíme škoricou.

Zakryjeme druhým dielom cesta, okraje dobre popritláčame ku sebe a celú plochu vrchného cesta zľahka poprepichujeme vidličkou (záleží na vkuse pekárky, aký systém si zvolí). Na 200 stupňoch pečieme, kým cesto nechytí ružovkastú farbu. Po vychladnutí rozkrájame, ja podľa vzoru tety na kosoštvorce, ak máte radi sladšie, posypte cukrom. V našej rodine sa tento jednoduchý koláč zje okamžite a nikdy sa ho nedosýtime.

Trinásty dôchodok alebo štedrejší vianočný príspevok?

Čítaj tu

Slovenské kuchárky ho možno poznajú aj pod menami Lacný jablkový koláč alebo Jablkové pyté.

Dobrú chuť.

Text: Ľubka Jenčíková – Ovenka
Foto: Pixabay.com

Ukázať viac

Súvisiace články

Back to top button