Finančné okienkoPoradňaRôzne

2020: Čo zdražie a čo zlacnie v budúcom roku?

Na prelome rokov sa zdražovaniu tovaru a služieb nevyhneme. No čaká nás aj zlacňovanie

Pravdepodobne nie je ani jeden začiatok roka, kedy by sme s nádejou neočakávali nejaké to zlacnenie tovaru a služieb, alebo, naopak, navýšenie miezd či dôchodkov. Veď každý sa chce mať lepšie. Začiatkom nového roka však často býva realitou práve zdražovanie, novoročné výpredaje nepočítajúc. Nový rok, nové pravidlá. Pozrime sa, čo všetko zlacnie a za čo si zaplatíme v roku 2020 viac.

Minulý týždeň  (12. septebbra 2019) schválili poslanci NRSR novelu zákona o nižšej DPH na vybraný tovar a témou boli tiež nulové koncesionárske poplatky pre dôchodcov a chudobných. Lacnejšie budú zdravé potraviny a denníky, cena však porastie za elektrinu či cigarety.

Bezplatné vysielanie RTVS pre dôchodcov

Penzisti a ľudia v hmotnej núdzi ušetria v roku 2020 na povinných poplatkoch od RTVS bez mála 30 eur ročne. Kým v predchádzajúcich rokoch sme boli u seniorov zvyknutí na polovičnú sadzbu v celkovej sume 2,32 eur mesačne, v budúcom roku bude verejnoprávne vysielanie pre nich bezplatné. Chýbajúce finančné prostriedky v odhadovanej sume viac ako osem miliónov eur budú Rozhlasu a televízii Slovenska poskytnuté zvýšeným príspevkom zo štátneho rozpočtu. Samotná RTVS však niekoľko miliónovú kompenzáciu výpadku príjmov považuje za nedostačujúcu a očakáva zníženie tržieb približne vo výške 18 miliónov eur. A to najmä z dôvodu, že veľká skupina dôchodcov si v minulosti neuplatnila nárok na polovičnú sadzbu a poplatky uhrádzala v plnej výške. Samotná zmena prebehne automaticky a začne platiť od 1. januára 2020.

Kedy hrozí zastavenie výplaty invalidného dôchodku?

Čítaj tu

Z tlačovín zlacnejú denníky

Nie všetky noviny a časopisy nakúpime od januára 2020 lacnejšie. Poslanci schválili návrh novely zákona o nižšej 10 percentnej dani z pridanej hodnoty len na denníky, pričom ostatné periodiká boli z návrhu vylúčené pre dôvodné obavy z prudkého poklesu príjmov do štátneho rozpočtu.

Nižšia cena za zdravé potraviny

Poslanci schválili tiež zníženie DPH na vybrané potraviny z pôvodných 20 percent na 10. Lacnejšie však nekúpite sladkosti či alkohol. Nižšia cena sa vzťahuje najmä na zdravé potraviny a tovar slovenského pôvodu. Od nového roka tak výhodnejšie nakúpite všetky druhy mliečnych výrobkov a prevažnú časť ovocia a zeleniny. Neskôr do zoznamu pribudne aj chlieb a pečivo, avšak len za predpokladu, že je čerstvo upečené. Lacnejšie by sme mali nakúpiť aj prírodný med.

nárast cien 2020
Na budúci výrazne zdražia najmä elektrina v domácnostiach a tabakové výrobky.

V roku 2020 si priplatíme za elektrinu, cigarety a tabakové výrobky, ale neminie nás ani medziročný nárast cien tovaru a služieb.

Výrazne porastie cena elektriny

Pre stanovenie regulovaných cien elektriny pre rok 2020 je podstatný prvý polrok predchádzajúceho roku, a teda obdobie od 1. januára do 30. júna 2019. Podľa aktuálnych prieskumov sa preto v nadchádzajúcom roku očakáva približne až 20 percentné zvyšovanie ceny za elektrinu. Za všetko môže platný regulačný vzorec, ktorý vychádza z cien elektriny obchodovanej na komoditnej burze v Prahe. Očakáva sa nárast ceny za MWh (megawatthodinu) približne o 10 eur.

Drahšie cigarety

Spotrebná daň na cigarety a bezdymové tabakové výrobky sa má taktiež zvýšiť. Pôjde pravdepodobne o kompenzáciu chýbajúcich finančných prostriedkov do štátneho rozpočtu. Ani vyššia cena zarytých fajčiarov nezbaví zlozvyku. Viac utratených peňazí za tabakové výrobky však možno naopak mnohým pomôže s nimi nadobro skoncovať. Fajčiari si teda po novom priplatia za jednu škatuľku 40 centov. Tých, ktorí používajú bezdymové tabakové výrobky, bude fajčenie stáť ešte o desať centov viac. Na škatuľke tak zaplatia navyše 50 centov, čím sa ich cena zvýši pomaly na 4 eurá.

Rozmýšľate nad zmenou zdravotnej poisťovne?

Čítaj tu

Medziročné zvyšovanie cien potravín, spotrebného tovaru a služieb

Ceny tovarov a služieb medziročne stúpajú a klesajú v závislosti od inflácie. Podľa Štatistického úradu SR boli ceny v auguste tohto roku vyššie oproti tomu minulému až o 2,8 percenta, avšak celkovo v roku 2019 ceny medziročne stúpli za osem mesiacov o 2,6 percenta. Za rastúcimi cenami stojí inflácia, pričom práve výška inflácie je ovplyvňovaná dlhodobo pozitívnou situáciou na trhu práce či nízkou nezamestnanosťou. Inými slovami, nárast miezd a dlhodobo vyššia kúpyschopnosť obyvateľstva ovplyvňuje aj nepopulárny nárast cien tovaru a služieb.

Trinásty dôchodok alebo štedrejší vianočný príspevok?

Čítaj tu

Päť notorických, ale funkčných pravidiel lacnejšieho nakupovania

  1. Kupujte potraviny, ktoré spotrebujete do 3 dní.
  2. Sledujte akciové letáky a jedálniček plánujte podľa nich. Nakupujte výlučne podľa zoznamu.
  3. Nekupujte nutne tovar, ktorý je uložený na úrovni očí. Pozrite sa hore, či dole. Lacnejší, pritom rovnako kvalitný tovar, je často uložený práve tam.
  4. Nechoďte do obchodu hladní.
  5. Trvanlivý a cenovo výhodný tovar nakupujte do zásoby.

Text: Alena Kytková
Foto: Pixabay.com

Ukázať viac

Alena Kytková

Šéfredaktorka V prípade otázok ma môžete kontaktovať na: info@zivotseniora.sk

Súvisiace články

Back to top button