Profesor Ivan Hričovský: Odišla legenda slovenského ovocinárstva
Celý život motivoval k vytvoreniu ovocnej záhrady
S hlbokým zármutkom sme prijali správu o úmrtí prof. Ing. Ivana Hričovského, DrSc., uznávaného slovenského pomológa, nestora ovocinárstva a záhradníctva, pedagóga a neúnavného propagátora zelene.
„Nebudujte iba okrasné záhony,“ vravieval. „Vytvárajte okrasno-úžitkové záhrady. Okrem estetickej stránky získate vlastnú produkciu zdravého ovocia pre celú rodinu.“ Strávili sme s profesorom niekoľko nezabudnuteľných chvíľ a jeho radami sa riadime dodnes. Aj vďaka nemu majú mnohí z nás dnes už funkčnú a bohato rodiacu záhradu s dômyselnými okrasnými prvkami.
Život zasvätil ovocinám
Ivan Hričovský sa narodil v Hornom Hričove, kde sa už od detstva venoval práci v sade. Po absolvovaní Vysokej školy poľnohospodárskej v Brne pracoval vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch a neskôr deväť rokov pôsobil ako vedúci plantáže v Okoličnom. V roku 1964 sa stal pedagógom na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde sa s plným nasadením venoval výučbe a výskumu v oblasti ovocinárstva.
Počas svojej pôsobnosti na univerzite vychoval celé generácie ovocinárov a záhradníkov. Svoje bohaté vedomosti a skúsenosti štedro zdieľal aj s laickou verejnosťou. Pravidelne prednášal, písal odborné články a knihy a stal sa obľúbeným televíznym poradcom v mnohých televíznych reláciách.
Dve jablká denne znížia cholesterol
Profesor Hričovský dokonalo ovládal nielen zásady pestovania všetkých druhov ovocia. Výborne sa vyznal aj v ich účinkoch na zdravie človeka a neprestával propagovať a motivovať ľudí k pestovaniu ovocných stromov. Pripomeňme si niekoľko jeho názorov na konzumáciu najznámejších plodov, ktoré možno už zľudoveli a nechýba im ani humor.
Profesor Hričovský radí, prečo jesť jablká, orechy či med
Na prvom mieste sú jablká
„Denne by sme mali skonzumovať aspoň dve jablká. Na zníženie cholesterolu v krvi sa dokonca odporúča jesť dve jablká až trikrát denne. Jablká by nemali chýbať v kuchyni ani v záhrade žiadneho človeka, ktorý myslí na svoje zdravie.“
Hričovský: Ako zostať fit do vysokého veku?
Prečo obľubujem slivky?
„Okrem jabĺk, hrušiek a orechov, obľubujem slivky. Majú obrovsky význam pre zdravie človeka, a to hneď z viacerých dôvodov. Je lekársky dokázané, že pôsobia výnimočne antistresovo a výborne zlepšujú pamäť. Ľuďom, ktorí sú dlhodobo odkázaní na pobyt na lôžku, prestáva správne pracovať peristatika čriev a často trpia zápchou. Dajte im však slivku, či už sušenú, konzervovanú alebo v podobe slivkového lekváru. Zdravie čriev sa rýchlo obnoví.“
Ktoré ovocné stromy by v záhrade nemali chýbať? Odpovedá profesor Hričovský
Čierne ríbezle sú zlatom medzi ovocím
„Z hľadiska obsahu vitamínu C vedie určite drobné ovocie, najmä však čierne ríbezle s obsahom až 120 mg v 100 gramov ovocia. Majú veľký význam pre tehotné ženy. Ríbezľa čierna je vskutku zlatom medzi ovocím. Vysokým obsahom vitamínu C sa môžu pochváliť nielen plody ale aj listy. Tie sú obzvlášť vhodné na prípravu čajov.“
Jahody a hrušky namiesto čokolády
„Pestovanie jahôd som si nechal nakoniec. Ženy a deti ich milujú. Na každú štvorčlennú rodinu je potrebných aspoň 30 sadeníc. Ja vždy hovorievam, dajte svojej žene a deťom šťavnatú hrušku alebo jahody. Potešia sa, pretože je to sladké ovocie a na čokoládu si už nespomenú, nebude treba.“
Môj život je záhrada, opisuje svoju vášeň profesor Hričovský
Odkaz profesora Hričovského
Profesor Ivan Hričovský zanechal hlbokú stopu v slovenskom ovocinárstve a záhradníctve. Jeho odborná práca, pedagogické pôsobenie a neúnavná propagačná činnosť mali obrovský vplyv na rozvoj týchto oblastí na Slovensku. Profesor Hričovský bude vždy spomínaný ako legenda slovenského ovocinárstva, inšpiratívny pedagóg a milovník zelene, ktorý s láskou a úctou pristupoval k prírode a štedro zdieľal svoje vedomosti s ostatnými.
Česť jeho pamiatke!
Profesor Hričovský nás opustil 2. júla 2024 vo veku 92 rokov.
Takto vysádzal stromy profesor Hričovský
Text: Alena Kytková
Foto: Seo media