PobytyPobyty so zľavou a dotácieSeniorske pobyty

2023: Dotácia na dovolenku pre seniorov

Aj tento rok prispeje štát dôchodcom na rekondičné pobyty

Rezort práce aj tento rok finančne podporí týždňové rekondično-relaxačné pobyty na Slovensku pre dôchodcov nenávratnou štátnou účelovou dotáciou. Jej výška zostáva nezmenená, a to 50 eur na jednu osobu a jeden pobyt. Ponúka ubytovanie v príjemnom prostredí, celodenné stravovanie a vybrané wellness procedúry pre seniorov. Podmienkou je poberanie starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku.

Záujemca o dovolenku so štátnou účelovou dotáciou zároveň nesmie popri penzii pracovať a musí mať trvalý pobyt na území SR. Pre záujemcov, ktorí nie sú členmi Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS), resp. oň majú záujem mimo organizáciu, sú pobyty realizované cez Konfederáciu odborových zväzov (KOZ SR) prostredníctvom sietí hotelov Sorea, hotela Zámok Topolčianky a hotela Flora v Trenčianskych Tepliciach. KOZ SR získala pre rok 2023 päťtisíc poukazov v celkovej výške 250-tisíc eur.

Ceny dotovaných pobytov začínajú na sume 169 eur za týždňovú dovolenku a prvé nástupy sú plánované od 16. apríla 2023.

Ako si vybaviť dotáciu na dovolenku?

 Čítaj tu

 

Ako vyzerá pobyt?

Charakter pobytu je ubytovanie s plnou penziou na 7 dní a 6 nocí v ubytovacích zariadeniach na Slovensku, konkrétne:

  • 6x ubytovanie v dvojlôžkovej izbe,
  • stravovanie formou plnej penzie – 6x raňajky, 5x obed, 6x večera (bohaté bufetové raňajky, viacchodový servírovaný obed, viacchodová servírovaná večera, resp. bufetová večera).

Pobyt so štátnou účelovou dotáciou začína prevažne v nedeľu večerou a končí v sobotu raňajkami. Po dohode s hotelom je však k dispozícii aj možnosť posunu termínu.

príspevok na dovolenku
Príspevok na dovolenku sa vzťahuje na jednu osobu a jeden pobyt

Ako objednať pobyt?

Záujemcovia o pobyt so štátnou účelovou dotáciou môžu vykonať rezerváciu priamo v príslušnom hoteli SOREA, v Hoteli Zámok Topoľčianky alebo v hoteli FLÓRA v Trenčianskych Tepliciach.

Pobytu so štátnou účelovou dotáciou je možné zúčastniť sa len jedenkrát počas príslušného kalendárneho roka.

Termíny pobytov + cenník

Podmienky nároku

Pobytu so štátnou účelovou dotáciou sa môže zúčastniť:

  • poberateľ starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo výsluhového dôchodku,
  • ktorý nevykonáva činnosť zakladajúcu nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti,
  • má trvalý pobyt na území SR,
  • a spĺňa podmienku na čerpanie dotácie MPSVR SR na podporu rekondičných aktivít v súlade s § 6 ods. 1 písm. b) a ods. 5 zákona č. 544/2010 Z. z. Túto skutočnosť musia klienti potvrdiť podpísaním Čestného vyhlásenia, ktoré ako súčasť dotačného poukazu obdržia pri nástupe.

Hranica nároku na predčasný dôchodok bude vyššia

 Čítaj tu

Spolu s manželom alebo domácim zvieraťom

Ak jeden z manželov nespĺňa podmienku nároku na pridelenie Štátnej účelovej dotácie, môže využiť  inú ponuku hotelov SOREA, hotela Zámok Topoľčianky a hotela FLÓRA – cenovo zvýhodnený SENIOR FIT pobyt aj pre pracujúcich dôchodcov, alebo iný seniorsky produktový Relaxačný balíček. Ako sprievodcov si môžu so sebou zobrať aj rodinných maznáčikov. Takmer všetky hotely SOREA umožňujú za poplatok pobyt so zvieraťom (výnimkou je hotel SOREA TITRIS, kde nie je povolený vstup so zvieraťom).

Pomocné dávky od štátu pre seniorov

 Čítaj tu

Text: Alena Kytková
Zdroj: Sorea
Foto: Freepik.com

Ukázať viac

Alena Kytková

Šéfredaktorka V prípade otázok ma môžete kontaktovať na: info@zivotseniora.sk

Súvisiace články

Back to top button