Úspešnosť pestovania ovocných stromov spočíva v ich správnom reze. Jarné skracovanie a odstraňovanie konárov zabezpečí zdravý rast drevín, presvetlí korunu a pomôže k výdatnej rodivosti. Kedy strihať stromčeky a ktorých chýb sa vyvarovať, sme sa opýtali Ivana Hričovského, zakladateľa Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva v Nitre.
Práve v predjarnom období je ten správny čas na rezanie jadrovín. Každý ovocný strom má však svoje individuálne potreby. Rozlišujeme zimný rez, ktorý má za úlohu podporovať rast mladých výhonkov a letný rez, ktorý rast konárov výrazne spomaľuje.
A na ktoré práce v záhrade netreba v mesiacoch február a marec zabudnúť? „Medzi neodkladné jarné práce v záhrade patrí najmä rez a tvarovanie ovocných stromov. Rany po takomto zásahu zatierame voskom. Februárový rez prevádzame prevažne na starých stromov jadrovín, ako sú jablone a hrušky, s ohľadom na počasie. Všetkým stromom, ktoré boli vysadené na jeseň, či už sú to kôstkoviny alebo jadroviny, korunku upravujeme zásadne v marci. V tomto mesiaci tiež striháme jablone, hrušky, dule, oskoruše, ríbezle, egreše, josty, maliny a černice. Rodiace čerešne a višne skracujeme až po obratí úrody začiatkom leta. Koncom apríla zbavujeme orechy mladých zelených prírastkov v dĺžke 8-10 centimetrov. Takto ostrihaný orech neslzí a rany sa rýchlo hoja. Rez sliviek prevádzame od konca júla cez august až po september v závislosti od konkrétnej odrody. Broskyne a marhule režeme do 15. septembra. Okolo tohoto dátumu berieme pílku aj na odrody moruše ako napríklad Bielu, Čiernu či Trnavskú,“ prezradil Ivan Hričovský.
Text: Alena Kytková
Foto: Jozef Čičmanec, Pixabay.com