Zo života

K modrým tortovým oblátkam pribudnú nové v zelenom obale

Najznámejšie tortové oblátky na Slovensku sa dočkali celozrnného súrodenca

Azda niet domácnosti, v ktorej by nevyskúšali najznámejšie tortové oblátky značky Anton Toma. Všetci sme z nich, aspoň raz za život, vyrobili pravú domácu ruskú zmrzlinu, povestné grilážky či karamelový rez na oblátke. Poznáte ich aj vy? Málokto však vie, že chrumkavé oblátky v modrom obale sú v skutočnosti slovenského pôvodu a že ich príbeh sa začal písať v priestoroch rodinného domu pred takmer tromi desiatkami rokov v obci Veľké Uherce na západnom Slovensku. Neprehliadnite – na konci článku súťaž o poriadny balík sladkostí!

POZN.: Všetky výrobky Anton Toma si už môžete kúpiť z pohodlia domova z eshopu.

ESHOP

Anton Toma, zakladateľ firmy na výrobu populárnych tortových oblátok, začal podnikať ešte v časoch bývalého režimu. K myšlienke vyrábať ich ho priviedli spotrebitelia samotní: Pred rokom 1989 nebolo výnimkou, že ten či onen tovar bol nedostatkový. Raz chýbali oblátky, inokedy nebolo dostať kúpiť to či ono,“ vyjadril sa Anton Toma starší v zachovanej nahrávke pre študentov strednej školy, s ktorými urobil svojho času rozhovor.

Nedostatok tortových oblátok na trhu ho doviedol k myšlienke, začať ich jednoducho vyrábať sám a takmer ručne. Napriek tomu, že mal mnohokrát tri aj štyri zamestnania súčasne, rozhodol sa svojpomocne zostrojiť prvý stroj na pečenie a pustiť sa do ich výroby. Začínal vo vlastnom rodinnom dome, v obci Veľké Uherce pri Partizánskom: „Na spustenie prevádzky bolo nutné vybaviť si povolenie od vtedajšieho Odboru dopravy a cestovného ruchu, ktorý mal na starosti potravinársku výrobu. Priestory musel odsúhlasiť aj Odbor pre hygienu, pretože už vtedy boli veľmi prísne hygienické normy,“ vysvetľuje v nahrávke Anton Toma.

Vyskúšajte úplnú novinku:

Výrobná hala, v ktorej uzreli svetlo sveta prvé tortové oblátky, bola zriadená v rodinnom dome a jej steny boli vymaľované hygienickým olejovým náterom. V miestnosti bolo jedno umývadlo a ručne vyrobený stroj na pečenie, ktorý obsluhoval Anton Toma sám. Stroj fungoval dokonale a mladý majiteľ už počas nežnej revolúcie v roku 1989 niesol do obchodov tortové oblátky v hodnote štyritisíc  slovenských korún: „Myslel som si, že mi patrí celý svet“, usmieva sa z nahrávky pri spomienke na prvé objednávky Anton Toma starší.

Firma sa pomaly rozrastala

Vďaka disciplinovanej práci rozširoval úspešný výrobca svoju prevádzku doslova z roka na rok. Stroje pribúdali a keďže nebolo možné obsluhovať viacero zariadení naraz a Anton vtedy pracoval na trvalý pracovný pomer v Bani Nováky, prišiel čas na prvých zamestnancov. Po dvoch rokoch od upečenia prvých oblátok sa pustila firma do výroby zmrzlinových kornútkov a po roku 1995 začala produkovať, okrem stáleho sortimentu, aj napolitánky a iné sladkosti. Toho času sa vyrábalo dokopy na jedenástich strojoch a v záhrade pri dome pribudla nová výrobná hala.

oblátky
Najobľúbenejšie sladkosti značky Anton Toma

POZN.: Všetky výrobky Anton Toma na obrázku si už môžete kúpiť priamo z eshopu.

ESHOP – TU

Najskôr Volga, neskôr Avia, nakoniec kamión plný oplátok

Popularita oblátok stúpala a o výrobky prejavili záujem bližšie aj vzdialené mestá. Tovar bolo potrebné rozvážať do rôznych kútov Slovenska. Aj toho sa Anton Toma starší chytil sám. Prvý rok používal na rozvoz rodinné auto značky Volga. V druhom roku pribudol do firmy väčší automobil značky Avia a po pár mesiacoch ďalší. Spolu s autami pristúpil do spoločnosti každým rokom aj nový šofér.

Prevádzka v priestoroch a na dvore rodinného domu vyrábala oblátky celých štrnásť rokov. V roku 2004 sa majiteľ rozhodol kúpiť dva moderné automatické stroje – jeden v Belgicku, druhý v Nemecku, ktoré úplne nahradili pôvodných jedenásť. Prišiel čas postaviť novú budovu, výrobnú halu, v ktorej priestoroch funguje prevádzka dodnes. Z počiatočnej avie začal výrobky po Slovensku rozvážať prvý kamión.  Písal sa rok 2005. Anton Toma bol v tom čase aj samostatne hospodáriacim roľníkom: „Vedeli sme dopestovať sto ton obilia, čo je v prepočte 65 ton múky. Takéto množstvo by však pokrylo sotva mesačnú produkciu. Múku sme teda začali brať z neďalekého mlyna, kde sme boli spokojní s jej kvalitou a rokmi vzťahy medzi našimi firmami prerástli do priateľských.“

Modré oplátky poznali takmer všetci

O výrobky Anton Toma bol neuveriteľný záujem. Slovenská firma má za sebou rokmi vybudovanú tradíciu a množstvo zamestnancov, ktorí vďaka nej našli v regióne prácu. Ani v čase krízy v rokoch 2008 a 2009 nikdy neprepustili žiadneho z nich. Po smrti majiteľa a podľa slov mnohých ľudí – obľúbeného a veľmi schopného človeka – Antona Tomu staršieho, prebral žezlo spoločnosti jeho syn Anton Toma mladší, ktorý nám príbeh rodinnej firmy porozpráva ďalej.

Firmu v súčasnosti úspešne vedie syn zakladateľa

Anton Toma mladší je synom zakladateľa a celé detstvo prežil s otcom v rodinnej firme. Nielen jeho otec s hrdosťou spomínal v nahrávke, ako spal jeho malý päťročný syn na prednom sedadle Volgy počas rozvozu oblátok po Slovensku. V živej pamäti má zážitky s otcom, s rozvozom tovaru či s nepretržitou prevádzkou aj on.

Pán Toma, prečo sa modré tortové oblátky stali takými obľúbenými?

Najskôr to bolo preto, že v tej dobe ich nikto iný nevyrábal. Boli časy, keď vôbec neboli dostať na trhu. V súčasnosti existuje viacero výrobcov, avšak každý má inú cenovú politiku. Ľudia si naše oblátky kupujú, pretože sú lacnejšie a kvalitou a tradíciou sú porovnateľné s ostatnými. Ak nie vyššie.

oblátky
Anton Toma mladší

Prebrali ste podnik po svojom otcovi, ako to celé prebiehalo?

Pokračovanie výroby a firmy, ako takej, prebehlo bez problémov, pretože vo firme pracujem aj ja sám už takmer 17 rokov. Môžem povedať, že o chode podniku som mal, a stále mám, dostatočný prehľad. Popri otcovi som totiž prešiel všetkými úsekmi. Od nákupu surovín, výroby strojov, fungovania prevádzky až po rozvoz. My sme s otcom vlastne všetko robili spolu. Pomáhal som odmalička. Denno-denne som bol v robote s ním. Nástup do vedenia firmy z hľadiska náhleho odchodu otca som však niesol ťažko a táto téma sa ma dotýka stále.

Ako vyzerá Váš bežný pracovný deň

Ráno prídem do firmy približne o 5:45. Popozerám emaily, povybavujem všetko, čo treba. Potom prejdem do výroby. Zistím, aké sú objednávky, naplánujem výrobu a doladím, čo kto bude robiť na ktorej linke v daný deň. Dohodnem sa s vedúcim výroby a tiež s údržbármi, ak je potrebné niektorý stroj opraviť. Porozprávam sa so šoférmi, kde ktorý ide na cesty, aby som mal prehľad. Bežný deň mi končí približne pred 16-tou hodinou. Samozrejme na telefóne som k dispozícií 24 hodín denne.

Rozhodli ste sa dať svojím výrobkom nové obaly po viac ako desaťročí. Čo Vás k tomu viedlo?

Potrebovali sme nové obaly, pretože pôvodné texty na nich, popisujúce obsah výrobkov, prestali zodpovedať meniacej sa legislatíve. Bolo ich treba upraviť a spolu s grafikmi sme dospeli k názoru, že keď už meníme texty, bolo by vhodné graficky zjednotiť všetky obaly našich výrobkov a celkovo inovovať ich dizajn. Predtým nám s príchodom každého nového produktu navrhla obal vždy iná firma, a tak bol takmer každý náš výrobok vizuálne úplne iný. Vzájomne ich spájalo jedine naše logo. Rozhodli sme sa preto navrhnúť podobné obaly pre všetky z nich. Aby bolo na prvý pohľad zjavné, že pochádzajú od rovnakého výrobcu. Že patria k sebe. Ako jednotný názov pre naše napolitánky sme zvolili meno Tomanky.

Roky vyrábate niekoľko druhov sladkostí, aké máte plány do budúcnosti?

Tento rok sme sa rozhodli uviesť na trh novinku – zelené tortové oblátky. Ako samotná farba napovedá, pôjde o celozrnný výrobok. V súčasnosti existujú zákazníci, a je ich čím ďalej, tým viac, ktorí uprednostňujú celozrnnú múku pred bielou. Rokmi sme zistili, resp. dostávali od zákazníkov spätnú väzbu, že modré oblátky pomáhajú pri žalúdočných problémoch. Takže nie len výroba domácich grilážok, ale aj „prvá pomoc“ pri tlmení nepriaznivých účinkov zvýšenej žalúdočnej kyseliny, stála v pozadí úspechu našich oblátok. Pevne veríme, že nové zelené budú rovnako úspešné ako tie modré. Z reakcií ľudí, ktorí ich ochutnali, môžeme zodpovedne povedať, že naozaj chutia.

Akým spôsobom a kde je možné kúpiť výrobky značky Anton Toma?

Výrobky firmy Anton Toma sú dostupné vo viacerých sieťach známych supermarketov. Naši stáli odberatelia, medzi ktorými sú firmy či iné organizácie poriadajúce akcie pre deti ako Deň detí, Mikulášske balíčky alebo letné tábory, spolupracujú priamo s našim obchodným oddelením.  V areáli spoločnosti máme tiež podnikovú predajňu, na ktorú si zákazníci rokmi zvykli. Pre ľudí, ktorí nepochádzajú z blízkeho okolia alebo nemajú práve cestu okolo, sme vytvorili na našej webovej stránke nový predajný e-shop. Prostredníctvom neho je možné objednávať produkty priamo z domu.

Pán Toma, je niečo, čo by ste chceli na záver odkázať svojim zákazníkom?

Áno. V prvom rade by som chcel úprimne poďakovať za priazeň, ktorú nám zákazníci prejavujú už takmer tri desaťročia. A rád by som tiež vysloviť prianie, aby sme navzájom svojou kúpou podporovali najmä domácu produkciu slovenského pôvodu. Pretože aj u nás sa vyrábajú chutné výrobky, ktoré majú navyše dlhoročnú tradíciu.“

Súťaž o poriadny balík sladkostí – TU

SÚŤAŽ

Ďakujeme za rozhovor majiteľovi firmy Anton Toma, výrobcovi tortových oblátok a iných sladkosti, Antonovi Tomovi mladšiemu.

Viac o tortových oblátkach

Text: Alena Kytková
Foto: Jozef Čičmanec

Značky
Ukázať viac

Alena Kytková

Šéfredaktorka V prípade otázok ma môžete kontaktovať na: info@zivotseniora.sk

Súvisiace články