
Už malá porcia ryby, pravidelne zahrnutá do stravy, dodá telu výdatnú dávku prospešných omega3-mastných kyselín, asi tretinu dennej dávky bielkovín, je výdatným zdrojom vitamínu D a vitamínov skupiny B. Jej výživová hodnota je nespochybniteľná.
Jedlá z rýb patria medzi najvytrvalejších ochrancov nášho zdravia, ale aj krásy, vitality a mladosti.
Ak vás od konzumácie rýb odrádza predstava zložitej prípravy, skúste sa nechať inšpirovať tromi najobľúbenejšími receptami. Príprava je jednoduchá, pomerne rýchla a výsledok viac než chutný.
Bylinková makrela s maslom

Liečivé látky: omega3-mastné kyseliny, bylinky
Potrebujeme:
4 ks makrela, maslo, soľ, korenie, citrón, bylinky podľa chuti (cesnak, tymián, bazalka, oregáno)
Postup:
Rozmrazenú a umytú makrelu pokvapkáme citrónovou šťavou z oboch strán a necháme 15 min odležať. Rybu osolíme, okoreníme, naplníme zmesou bylín (prípadne cesnakom) a restujeme na rozohriatom masle približne 3 – 4 minúty, kým ryby chytia kôrku. Preložíme do vymasteného pekáča a upečieme. Pred dopečením poukladáme na makrely kocky masla, posypeme zvyšnými bylinkami, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme krátko dopiecť.
Príloha: pečené alebo varené zemiaky, zemiakové pyré, zeleninový šalát.
Pečená makrela na divoko s hubami
Liečivé látky: omega3-mastné kyseliny
Potrebujeme:
600 g filé z makrely, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 200 g čerstvých hríbov, 4 PL strúhaného syra, 8 rajčín, petržlenová vňať, maslo, citrón, soľ, korenie
Postup:
Makrelu si rozdelíme na jednotlivé porcie, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme pol hodinu odležať. Na rozohriatom masle krátko orestujeme cibuľu a pretlačený cesnak. Do takto pripraveného základu pridáme očistené a pokrájané hríby. Chvíľu popražíme, pridáme makrely a opečieme ich z oboch strán. Zmes spolu s rybami preložíme do vymastene zapekacej misy, obložíme rajčinami, posypeme syrom a zapečieme.
Príloha: pečené alebo varené zemiaky, zemiakové pyré, zeleninový šalát
Ananásový šalát s grilovanou makrelou

Liečivé látky: omega3-mastné kyseliny, ananás, med
Potrebujeme:
400 g filé z makrely, citrón, soľ, korenie, olivový olej, horčica, med, čerstvý ananás, pol hlávky ľadového šalátu, 1 hrsť rukoly.
Postup:
Filé z makrely tradične pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 15 min odležať. Rybu osolíme, okoreníme a grilujeme na panvici spolu s na kocky nakrájaným ananásom do mäkka.
Nachystáme si šalát natrhaním ľadového šalátu a rukoly na kúsky. Zalejeme dressingom, ktorý pripravíme zmiešaním olivového oleja, trochou horčice, medu a citrónovej šťavy podľa chuti. Na vrch poukladáme grilovanú makrelu s ananásom.
Príloha: opečené bagetky, hrianky.
Zdroj: Alena Kytková
Foto: Pixabay.com