
Podľa zdravotných poisťovní mnohí diabetici nevyužívajú všetky náležité vyšetrenia, ktoré by im uľahčili život s cukrovkou či predchádzali jej komplikáciám. Vedeli ste, že je možné zmerať hodnoty cukru v krvi spätne až za tri mesiace alebo to, že máte nárok na očné vyšetrenie jedenkrát ročne?
Glykovaný hemoglobín
Kolísavosť cukru v krvi môže z dlhodobého hľadiska nahlodávať celkové zdravie organizmu a väčšinou poukazuje na cukrovku. Nehovoriac o nenápadnom poškodzovaní očí, obličiek, kardiovaskulárneho systému či náchylnosti na rôzne infekcie. Pri akomkoľvek podozrení na doteraz nediagnostikovaný diabetes vyšetrí lekár hladinu cukru v krvi pomocou jednoduchého testu priamo v ambulancii. Pri neuspokojivých hodnotách, resp. pri nejasných výsledkoch, môže byť pacientovi urobený takzvaný test na glykovaný hemoglobín, ktorý vie rozpoznať hodnoty cukru v krvi spätne až za tri predošlé mesiace.
Ideálna hladina glykémie cukrovkára je od 4,0 až po 7,2 mmol/liter nalačno a od 5,0 až po 9,0 mmol/l po jedle. Príliš nízke alebo príliš vysoké hodnoty zhoršujú zdravotný stav diabetikov či posielajú novopečeného pacienta do diabetologickej ambulancie. Meranie glykovaného gemoglobínu by sa cukrovkárom malo vykonávať aspoň jedenkrát ročne, aby sa dal kontrolovať priebeh pacientovho ochorenia. V prípade potreby dokonca niekoľkokrát ročne. Pokiaľ ste takýto test ešte neabsolvovali a trpíte diabetom, určite sa naň u svojho lekára informujte.
Vyšetrenie zraku
Približne jedenkrát ročne máte nárok na kompletnú prehliadku v očnej ambulancií. Diagnóza diabetes a zhoršovanie zraku totiž spolu úzko súvisia. Najohrozenejšia je sietnica, ktorej hrozí poškodenie najmä z dôvodu možného upchávania ciev v oku. Samozrejme, pokiaľ svoje ochorenie držíte pod kontrolou, nemusí sa na kondícii zraku vôbec podpísať. Pri liečbe inzulínom však stav očí netreba podceňovať a je vo vašom záujme, absolvovať pravidelné očné prehliadky.

Vzorový jedálniček
Pri ochorení na cukrovku je veľmi dôležité dodržiavať správnu skladbu jedál, v ktorej si jednotlivé ingrediencie treba vážiť, vhodne kombinovať a v neposlednom rade časovať, čiže jesť v pravidelných intervaloch. Takáto striktnosť v stravovaní zabezpečí pokojnú hladinu cukru v krvi a vyhnete sa tak jej nebezpečnému kolísaniu. Dôležité je najmä sledovať si počet prijatých sacharidov. Túto hodnotu stanovuje lekár na základe telesnej konštitúcie a celkového zdravotného stavu. Jeden deň na diabetickej diéte pozostávajúcej zo 175 gramov sacharidov by mohol vyzerať napríklad takto:
Raňajky – 60g tmavého chleba, 50g nízkotučnej bielkoviny (chudá šunka, netučný tvaroh, rybacia nátierka). Na pitie si pokojne dajte štvrť litra bielej nesladenej kávy alebo čaju.
Desiata – 150g ovocia
Obed – 100g zemiakov alebo 70g dusenej ryže, 80g chudého mäsa, 15g múky, 10g tuku potrebného na prípravu jedla, 180g zeleniny.
Olovrant – 150g nízkotučného jogurtu
Večera – 200g zeleniny, 100g zemiakov, 80g chudého mäsa, 10 gramov rastlinného tuku, 15g múky.
Čím skôr sa zoznámite s pravidlami života s diabetom, tým skôr si privyknete na novú situáciu a budete sa cítiť lepšie. Nezabudnite sa informovať, na čo všetko v rámci liečby ochorenia máte nárok.
Text: Alena Kytková
Foto: 123rf.com, Pixabay.com