Receptár

Brokolica môže byť pripravená na mnoho spôsobov

Túto zeleninu možno servírovať trikrát inak

Brokolica predstavuje zelenú hlúbovú zeleninu, ktorá sa zaraďuje do čeľade kapustovitých. Svojim tvarom sa podobá karfiolu, avšak jej ružičková hlava má sýtozelenú farbu. K jej neodškriepiteľným prednostiam patrí to, že sa v nej nachádza výrazný podiel telu prospešných látok.

Brokolica je veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Z vitamínov nájdu svoje zastúpenie skupiny vitamínov B, C, E, K a provitamín A. Z minerálov obsahuje najmä vápnik, železo, síru, zinok a fosfor. Taktiež sa v nej vyskytuje selén, ktorý má protirakovinové účinky. Je bohatým zdrojom vlákniny, betakaroténu a kyseliny listovej.

Brokolicová polievka

Potrebujeme: 1 brokolicu, 40 gramov masla, 30 gramov hladkej múky, 200 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Brokolicu umyjeme a porozoberáme na ružičky. Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a necháme variť asi 5-10 minút. Keď je brokolica takmer mäkká, odstavíme ju z ohňa a necháme trocha vychladnúť. Medzitým si v druhom hrnci pripravíme bielu zásmažku z masla a múky. Brokolicu vo vode rozmixujeme a pridáme zápražku. Opäť postavíme na oheň a varíme. Posolíme a okoreníme podľa chuti. Nakoniec prilejeme smotanu, dobre premiešame a krátko prevaríme.

Zapekaná brokolica so syrom

brokolica a syr
Zapekaná brokolica so syrom

Potrebujeme: 1 brokolicu, 500 ml smotany na varenie, tavený syr v črievku, soľ, korenie, 1 lyžičku Podravky, 100 gramov plátkového syra
Postup: Brokolicu umyjeme a dáme ju na 5 minút do hrnca nad paru. Keď sa naparí, vyberieme ju a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme omáčku – v hrnci zohrejeme smotanu a rozpustíme v nej tavený syr. Zmes dochutíme Podravkou a prevaríme. Vychladnutú brokolicu rozoberieme na ružičky a poukladáme do pripraveného pekáča alebo Jánskej misy. Následne brokolicu polejeme omáčkou, osolíme, okoreníme a na vrch poukladáme asi polovicu plátkového syra. Pekáč zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry na 170 stupňov. Pečieme zhruba 20 minút. Potom ho vytiahneme, odokryjeme a poprikladáme zvyšné plátky syra. Opäť vložíme do rúry a dopečieme, kým sa syr trochu nerozpustí. Podávame samostatne alebo s cestovinami, ryžou alebo zemiakmi.

Kuracie mäso s brokolicou

brokolica a kuracie mäso
Kuracie mäso s brokolicou

Potrebujeme: 300 gramov kuracích pŕs, 1 brokolicu, olivový olej, 50 ml zeleninového vývaru, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Kuracie prsia očistíme a pokrájame na menšie kúsky a pripravíme si brokolicu, ktorú umyjeme a rozoberieme na ružičky. V hlbšej panvici rozohrejeme olivový olej a mäso sprudka opražíme. Keď má mäso peknú zlatistú farbu, podlejeme ho vývarom a pridáme brokolicu. Dochutíme soľou a korením. Prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.

Brokolica je vhodná na konzumáciu tak v surovom ako i v tepelne upravenom stave. Surová obsahuje veľké množstvo vitamínu C a pri tepelnej úprave sa z nej vytratí škodlivá síra.
Má preukázateľne významné priaznivé účinky na ľudský organizmus. Napríklad pôsobí protizápalovo a protivírusovo, preventívne proti vzniku niektorých chorôb (infarkt, sivý zákal… ), znižuje hladinu cukru v krvi a čistí krv.

Text: Mgr. Mária Gloneková
Foto: Pixabay.com, vlastné zdroje

Ukázať viac

Súvisiace články

Pozrite si taktiež
Close
Back to top button