Život s cukrovkou má svoje pravidlá. Ľudia trpiaci niektorou jej z foriem vedia, že jedlá s vysokým glykemickým indexom sú na čiernej listine. Vyskúšali sme jablkovo-makovú štrúdľu našej čitateľky a je na nerozoznanie od tej tradičnej.
Potrebujeme:
1 ks lístkové cesto, 2 ks kyslejších jabĺk, mak, trochu mlieka, melasa, škorica, 1 vajce na potretie.
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika približne na hrúbku 4mm. Pripravíme si makovú zmes: zomletý mak zabaríme trochou prevareného mlieka a osladíme melasou podľa chuti. Plnku rovnomerne nanesieme na pripravené cesto. Očistené a nastrúhané jabĺčka navrstvíme na plát a posypeme škoricou. Takto pripravené a naplnené cesto zvinieme do tvaru štrúdle a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 st. približne 30 minút, kým lístkové cesto chytí zlatavú, upečenú farbu.
K takto pripravenému chutnému olovrantu stačí doplniť zelený čaj a liečivá dobrota je na svete.
Text: Alena Kytková
Foto: Pixabay.com