
Mrkva ja druh zeleniny, ktorá obsahuje mnoho vitamínov prospešných pre ľudské telo. Ide najmä o betakarotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, potrebný na správne fungovanie očí. Ďalšími sú vitamíny B, C, D, E a K. Taktiež je významným zdrojom minerálov a stopových prvkov, akými sú horčík, vápnik a železo.
Mrkva je vhodná na konzumáciu tak v surovom stave ako aj varená či dusená. Odborníci však tvrdia, že tepelnou úpravou mrkvy sa dosiahne účinnejšie vstrebávanie betakaroténov, a tým ľahšie spracovanie živín v tele človeka.
Priblížime vám postup ako si pripraviť vynikajúcu krémovú mrkvovú polievku.
Ingrediencie
asi 7 kusov stredne veľkej mrkvy, 200 gramov zemiakov, 2 jablká, 1 pomaranč, soľ, mleté korenie, 1 téglik sladkej smotany
Postup prípravy
Mrkvu očistíme a nakrájame na kúsky. Takisto očistíme zemiaky a nakrájame ich na kocky. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame. Takto pripravené suroviny vložíme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Potom suroviny v hrnci osolíme a okoreníme mletým korením. Privedieme do varu a pomaly varíme, až kým zelenina nezmäkne. Keď je zelenina mäkká, základ polievky odstavíme a necháme chvíľu ochladnúť. Následne všetko rozmixujeme pomocou ručného mixéra. Pomaranč prekrojíme na polovicu a odšťavíme. Šťavu z pomaranča vmiešame do rozmixovanej zmesi, prilejeme sladkú smotanu a dobre premiešame. Nakoniec polievku krátko prehrejeme.
Pri servírovaní polievku ozdobíme kúskami petržlenovej vňate alebo lístočkami bazalky.
Tento pokrm môžeme podávať ako výdatný, teplý a zdravý obed napríklad s krajíčkom celozrnného chleba alebo ako chutný studený olovrant či večeru. Vždy bude chutiť výborne.
Prajeme dobrú chuť.
Text: Mgr. Mária Gloneková
Foto: Pixabay.com