Zo života

Ocenené vína Mahid – keď sa zážitok chutí spojí s kvalitou

S láskou k dobrému vínu a tradíciám

„Drž sa starého vína a dobrého priateľa“, hovorí jedna odveká ľudová múdrosť, v ktorej sa skrýva mnoho pravdy. Vo Veľkej Mači však vzniklo prestížne vinárstvo Mahid len prednedávnom. Počas svojej trojročnej existencie stihli vďaka svojím značkovým prívlastkovým vínam najvyššej kategórie úspešne reprezentovať Slovensko aj v zahraničí. S tromi vínami sa dostali do Národného salónu vín SR a za ostatné dva roky získali stotridsať zlatých a približne sto strieborných medailí. Za veľký úspech považujú práve deväť zlatých, ktoré získali na súťaži Galicia Vitis v Poľsku. Veľkú váhu malo však aj strieborné ocenenie, ktoré mladí výrobcovia vyhrali v Paríži s bielym vínom „Rulandské šedé, ročník 2017“.

Počas obdobia tureckej nadvlády na južnom Slovensku niesla rodná obec úspešného podniku s vínom meno Mahid, čím inšpirovala jeho tvorcov k príznačnému názvu. Vinárstvo v súčasnosti produkuje biele, ružové a červené vína vo forme suchých, polosuchých, sladkých či polosladkých vín oficiálne od roku 2015.

Jeho história však siaha pár desiatok rokov do minulosti, kedy traja kamaráti z jednej ulice – Marián Szőcs, Jeremiáš Zsido a jeho brat Zoltán – podľahli odvekej vášni a v malej pivničke sa pustili do výroby vína najskôr pre seba a svojich priateľov. Neskôr naplnili smelé plány a vybudovali podnik, ktorý sa dnes pýši produkciou stotridsať tisíc fliaš ročne a rozľahlým výrobným areálom, kde sa pravidelne konajú obľúbené akcie pre verejnosť. K dobrému vínu patrí dobré jedlo, a tak nechýbajú pečené husi ani iné dobroty od výmyslu sveta. Ich víno sa predáva vo vínotékach či reštauráciách naprieč celým Slovenskom. Veľko-mačanské víno s metálmi však nájdete aj v sieťach viacerých supermarketov.

Každým rokom zaujímavejšie chute

Tvorcovia mnohých chuťovo preslávených a ocenených vín z Veľkej Mače sa však nevyhýbajú ani inováciám: „V roku 2017 sme skúsili vytvoriť malý rad vín – takzvané „Frizzanté“ – víno sýtené oxidom uhličitým. Urobili sme dve odrody, biele „Chardonnay“ a ružový polosladký „Cabernet Sauvignon“. V roku  2018 sme opäť trošku inovovali. Chceli sme zákazníkom priniesť niečo nové. Urobili sme teda ďalšie dve sladké vína. Do nášho sortimentu sme zaradili nové odrody, z ktorých je zaujímavý práve Aurélius – kríženec Rizlingu rýnskeho,“ predstavuje vínne špeciály Roman Kühtreiber.

Vinárstvo Mahid
Vinárstvo vyrástlo doslova na zelenej lúke, hneď za obcou Veľká Mača

Darček vážiaci tri kilogramy

Najviac sa však tešia zvláštnej edícií vínka „Štyri duby“, ktoré dozrievalo rok v špeciálnych drevených sudoch: „Minulý rok sa nám podarilo dať vyrobiť na mieru a zakúpiť tri drevené tristolitrové sudy. Výnimočné na nich je to, že sú poskladané zo štyroch rôznych dubov zo štyroch rôznych štátov – Maďarska, Rakúska, Nemecka a Rumunska,“ ukazuje náš sprievodca na drevené sudy a dodáva, že ide odrody „Dunaj“ a „Alibernet“ ročník 2017. Víno však nebude špecifické iba svojou výnimočnou zemitou chuťou a atypickým dozrievaním. Vo vinárstve sa chystajú podčiarknuť jeho jedinečnosť aj osobitým plnením do fliaš: „Keďže ide o limitovanú edíciu, víno sa bude plniť netradične do fliaš s objemom jeden a pol litra. Tieto fľašky budú ťažké, sama o sebe jedna váži poldruha kila a keď pripočítame obsah, jej konečná váha presiahne tri kilogramy,“ popisuje Roman víno, s ktorým sa firma chystá dobyť prestížne súťaže už budúci rok.

Chuť vína sa rozvinie vďaka správnej teplote

Pôvod slova „víno“ možno vystopovať v mnohých antických kultúrach. Keď však nazrieme do sanskritu – starého indického jazyka, objavíme v ňom poetické „ľúbiť“. Podľa starých legiend sa o ňom nikdy nežartuje, ba práve naopak – nad dobrou úrodou a kvalitným vínom bdejú patróni všetkých vinárov – Svätý Urban či Bartolomej. Traduje sa, že prvé víno sa začalo vyrábať pred viac ako desiatimi tisíckami rokov a jedna z povestí hovorí o tom, ako sa najmilšia žena perzského kráľa Džemšída chystala otráviť skvasenou hroznovou šťavou. Nechtiac však objavila výnimočný nápoj, ktorý  od toho dňa nesmel viac na stole chýbať.

Tak či onak, pravdou je, že víno aj v súčasnosti predstavuje nápoj, ktorý v sebe nesie istú gráciu a disponuje nespornými zdravotnými benefitmi. Slovami nášho sprievodcu vinárstvom: „Každý zákazník má svoje chute. Niekto obľubuje polosuché, iný suché či naopak sladšie vína, jeden biele, druhý ružové, tretí červené. Určite však k dezertom podávame polosladké alebo sladké vína. Ružové patrí k letným terasám a sparnému letu, najlepšie podchladené až na 6-8°C, pokojne aj s kockou ľadu. K syrom, cestovinám, rybiemu mäsu alebo hydine odporúčam biele suchšie víno. Ťažšie červené vína by som priradil k tmavým mäsám, akými sú hovädzie, divina alebo všeobecne steaky“, priraďuje nápoje k jednotlivým jedlám vedúci prevádzky.

Vinárstvo Mahid
Hlavný technológ Roman Kühtreiber

Minikurz degustácie

Nielen víno piť, ale vedieť si ho aj vychutnať je umením. Pri ňom neplatí, že je prevažne spoločenským nápojom, aj keď ľudí skutočne spája. Naozajstný pôžitok môže z neho mať človek aj osamote: „Degustovať nie je ťažké. Je potrebné, aby sme biele a ružové víno najprv dostatočne vychladili aspoň na 12°C. Následne sa naleje, približne v objeme pol deci, do degustačného pohára, s ktorým jemne pokrútime, aby sa uvoľnili aromatické látky. Nápoj ovoniame a skontrolujeme takzvanú senzoriku – čírosť a farbu. Môže byť totiž zelenkavé alebo žlto-zelenkavé, dokonca zlatisté či jantárové. Všetko závisí aj od toho, koľko má v sebe cukru, ako je vyzreté a koľko má rokov,“ vysvetľuje Roman Kühtreiber.

Samotným chutnaním vína hľadáme najmä zvyškový cukor a porovnávame vyváženosť medzi cukrami a kyselinami. Chuťovými pohárikmi tiež skúmame prípadné „vadné“ tóny, ktoré nielen že pôsobia rušivo, ale sú aj znakom poškodenia. Najtypickejším je horkosť v ústach. Nepríjemné tóny môžu byť znakom oxidácie. Pri červených vínach môže zas vznikať kyselina octová, ktorej prítomnosť rozpoznáme podľa ostrej vôni a chuti.

Každý milovník vína má svoj štýl. Pod ocenenou značkou Mahid sa vyrába štrnásť bielych, päť červených a dve ružové vína. Podľa slov Romana Kühtreibera, ktorý nás vinárstvom vo Veľkej Mači previedol, všetky vína vyrobené pod ich značkou sa vyznačujú harmonickou a vyváženou chuťou vďaka prepracovanej výrobnej technológií, starostlivému výberu odrôd, či šetrnému transportu a skladovaniu.

Viac info o Víno Mahid

Text: Alena Kytková
Foto: Juraj Mikula

Značky
Ukázať viac

Alena Kytková

Šéfredaktorka V prípade otázok ma môžete kontaktovať na: info@zivotseniora.sk

Súvisiace články

Pozrite si taktiež

Close
Back to top button