PobytyPobyty so zľavou a dotácieSeniorske pobyty

2021: Ako získať príspevok 50 eur na dovolenku

Sezóna rekondičných pobytov pre seniorov začína už v máji

Až štrnásť tisíc dôchodcov dostane vďaka rezortu práce možnosť získať štátnu účelovú dotáciu v celkovej výške 50 eur na týždňovú dovolenku. Rekreačné poukazy si tento rok rozdelili občianske združenie Jednota dôchodcov Slovenska a Konfederácia odborových zväzov. Niektoré pobyty začínajú už máji, na iné je potrebné si počkať do júna.

Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) aj tento rok ako prvá začala s organizovaním sedemdňových rekreačno-liečebných pobytov pre svojich členov. Pre aktuálny rok získala od MPSVaR sedem tisíc dovolenkových poukazov v celkovej výške 350-tisíc eur a nástup na prvé pobyty naplánovala na 16. mája. JDS organizačne zabezpečuje najmä napĺňanie jednotlivých turnusov, a to výhradne cez svoje krajské organizácie. Členovia občianskeho združenia, ktorí majú o príspevok na dovolenku záujem, sa môžu od tejto chvíle začať prihlasovať u predsedov základných organizácií. K dispozícii je 14 rôznych týždenných pobytov pre seniorov v kúpeľných a rekreačných zariadeniach na Slovensku.

Časté otázky pri vybavovaní štátnej dotácie

Čítaj tu

Konfederácia odborových zväzov sa taktiež uchádzala o finančný príspevok od rezortu práce a pre rok 2021 získala spolu šesť tisíc rekreačných poukazov v celkovej hodnote 300-tisíc eur. Zoznam ubytovacích zariadení, v ktorých sa budú rekondičné pobyty so štátnym príspevkom uskutočňovať, ešte nezverejnili. Avšak aj pre aktuálny rok platí, že pobyty budú organizované cestovnou kanceláriou Sorea a budú k dispozícii záujemcom – seniorom bez nutnosti členstva. Marketingová riaditeľka Beáta Toroková ale dáva do pozornosti aj iné cenovo zvýhodnené pobyty pre seniorov: „V našej cestovnej kancelárii aktuálne ponúkame aj ďalšie obľúbené pobyty pre ľudí nad 60 rokov, a to najmä letný a jesenný senior fit pobyt.“ Pričom pri súčasnom tempe uvoľňovania pandemických opatrení očakávajú aj oni otváranie svojich hotelov a spustenie dotovaných dovoleniek pre seniorov najneskôr od júna.

dotovaná dovolenka
Štátny príspevok sa vzťahuje na sedemdňový pobyt v kúpeľných a rekreačných zariadeniach na Slovensku.

Podmienky získania štátnej účelovej dotácie na dovolenku:

  1. Výška príspevku je 50 eur na jedného nepracujúceho dôchodcu, avšak nevzťahuje sa na ňu právny nárok. To znamená, že ho nedostanú všetci, ktorí oň prejavia záujem.
  2. Nárok na príspevok majú iba poberatelia starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorí nemajú príjem zo zamestnania či podnikania alebo inej závislej činnosti.
  3. Nutné je tiež slovenské občianstvo a trvalý pobyt na Slovensku.
  4. Pobytu je možné sa zúčastniť iba jedenkrát za aktuálny kalendárny rok.
  5. Dôchodcovia zamestnaní na dohodu ani poberatelia invalidných dôchodkov nemajú na príspevok nárok.
  6. Súčasťou dotačného poukazu je aj čestné vyhlásenie účastníkov o tom, že spĺňajú vyššie uvedené skutočnosti.
  7. V cene pobytov nie je započítaná daň z ubytovania.
  8. Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú zdravotne ťažko postihnutí a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom, ktorý si musí zakúpiť pobyt v plnej výške, pretože štátna dotácia sa na sprievodcu nevzťahuje.
  9. V prípade manželského páru, kde jeden z dvojice pracuje, si tento rovnako bude musieť uhradiť pobyt v plnej výške.
  10. Penzista sa musí preukázať rozhodnutím Sociálnej poisťovne o pridelení dôchodku. 

    Dotované dovolenky budú aj v roku 2021

    Čítaj tu

Ako vyzerá dovolenka so štátnym príspevkom

Všetky dotované pobyty pre seniorov trvajú 6 nocí a 7 dní a začínajú sa prevažne v nedeľu večerou a končia nasledujúcu sobotu raňajkami. Ceny sú stanovené priaznivo, začínajú už od 120 eur na osobu na celý týždeň, v závislosti od sezóny a cenníka jednotlivých ubytovacích zariadení.

V cene je zahrnuté:

  • Ubytovanie na 7 dní / 6 nocí prevažne v dvojlôžkových izbách,
  • plná penzia – 6x raňajky, 5x obed, 6x večera,
  • kúpeľné a rekondičné procedúry.

Odchádzate do dôchodku v roku 2021?

Čítaj tu

Text: Alena Kytková
Foto: Freepik.com

Ukázať viac

Alena Kytková

Šéfredaktorka V prípade otázok ma môžete kontaktovať na: info@zivotseniora.sk

Súvisiace články

Back to top button