KoláčeReceptár

Babičkina ťahaná jablková štrúdľa

Storočná pochúťka, lacná a vynikajúca

Recept na pravú ťahanú štrúdľu, o ktorý sa chcem dnes s vami podeliť, je od mojej babičky a pochádza z obdobia na prelome 19. a 20. storočia.

Postupom času sme ju trocha zmodernizovali podľa dnes dostupných surovín. Stále je však vynikajúca a nedokážem povedať, ako dlho vydrží. U nás iba chvíľu, kým trošičku nevychladne.

Budeme potrebovať:

500 g hladkej múky

2 vajíčka (jeden žĺtok necháme na potretie cesta)

Troška mlieka na zriedenie žĺtka

0,25 l vlažnej vody

1 zarovnaná kávová lyžička práškového cukru

1 polievková lyžica octu

10 polievkových lyžíc roztopenej bravčovej masti

2 kg ošúpaných nahrubo nastrúhaných jabĺk

2 balenia vanilkového cukru

1 polievková lyžica (prípadne podľa chuti) škorica mletá

Kryštálový cukor (podľa kyslosti jabĺk a chuti – ako sladké máte radi. Orientačne asi 3 polievkové lyžice  na každé cesto)

200 g mletých orechov (prípadne strúhanky)

Hladkú múku na podsýpanie a pomúčenie rúk

Takto získate príspevok na rekreáciu pre seniorov

Čítaj tu

Ako postupujeme:

  1. Múku, vodu, vajíčko, soľ, práškový cukor, ocot a 3 polievkové lyžice masti miesime spolu asi 30 minút. Dovtedy, kým nevznikne vláčne cesto, ktoré sa odlepuje od misy, hladké a na pohľad lesklé. (Keďže každá múka je inej kvality, môžete spotrebovať rozdielne množstvo vody).
  2. Cesto rozdelíme na dva bochníčky, pomúčime dosku a bochníčky na ňu položíme. Prikryjeme ich nahriatymi pokrievkami (pokiaľ sú vypuklé), miskou alebo hrncom a necháme ½-1 hodinu oddychovať.
  3. Medzitým si pripravíme plnku z nastrúhaných jabĺk (môžu byť padané, nepekné aj drobné- ale nie nahnité).
  4. Odležané cesto položíme na múkou posypaný čistý obrus alebo posteľné prestieradlo, ktoré používame pri pečení, na stred stola.
  5. Cesto rozvaľkáme na priemer asi 50 cm – uchopíme na spojené zatvorené päste a od stredu na pästiach pohybujeme cestom tak, aby sa vlastnou váhou natiahlo.
  6. Opäť ho položíme na obrus a naťahujeme po okrajoch tak, aby bolo úplne tenké. Malo by byť asi tak na veľkosť o priemere 80 až 100cm (zo začiatku možno menej, pozor, aby sa netrhalo. Postupom času získate „grif“ a dokážete ho pekne natenko ponaťahovať).
  7. Celé cesto pokropíme pomocou maslovačky asi dvomi polievkovými lyžicami masti, posypeme orechami (strúhankou) – to aby šťava z jabĺk nevytekala, cukrom a ½ jabĺk. Plnku sypeme iba do polovice cesta.
  8. Všetko presypeme cukrom a škoricou.
  9. Kraje cesta prehneme asi 1 cm po obvode plnky a opatrne zvinieme pomocou obrusa.
  10. Obrusom pohybujeme tak, aby sa cesto pekne zavinulo, nerovné okraje zohneme dovnútra.
  11. Nenaplnená polovica cesta slúži na spevnenie štrúdle.
  12. Štrúdľu potom, držiac oboma rukami (ako hada), preložíme na plech tak, že ju cez polovicu prehneme, aby sa nám na plech zmestila. Dávame veľký pozor, aby sa nám neroztrhla (dnes máme papier na pečenie, môžeme teda opatrne pomocou obrusa pregúľať na papier).
  13. Druhý bochník spracujeme rovnako.
  14. Na plech by sa nám mali zmestiť obe štrúdle.
  15. Na plechu ich potrieme žĺtkom rozmiešaným s troškou mlieka a pečieme do zlatista pri teplote 200 stupňov asi pol hodiny.
tradičná jablková štrúdľa
Nezabudnite si jeden žĺtok odložiť na potretie

Zopár tipov

Po upečení môžeme štrúdle potrieť zvyšnou masťou, vodou  alebo olejom pomocou maslovačky. Pokiaľ chceme mať kôrku chrumkavú, nepotierame.

8 najdôležitejších vecí o dôchodkoch

Čítaj tu

Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom (pre diabetikov je vhodné aj chutné použiť umelé sladidlo).

Ak vám vadia orechy a strúhanka (aby sa nedostali pod zúbky a neublížili ďasnám, použite pudingový prášok.

Štrúdľa je málo kalorická a veľmi lacná. Ak nemáte radi sladké jablká, stačí skutočne máličko cukru.

Pokiaľ máte radi kalórie, výborná je so šľahačkou.

Ak náhodou neminiete všetku, môžete ju pokojne zamraziť.

DOBRÚ  CHUŤ.

Dôchodcovia dostávajú za opatrovanie ZŤP menej ako pracujúci

Čítaj tu

Text: Ľubka Jenčíková – Ovenka
Foto: 123rf.com, Pixabay.com

Ukázať viac

Súvisiace články

Pozrite si taktiež
Close
Back to top button