Liečba stravouVšeobecnéZdravie

Diagnóza: Cukrovka

Poradíme, ako bezbolestne prejsť na diabetickú stravu

Každý diabetik dostáva do rúk spolu s diagnózou cukrovka aj brožúrku všetkých dietetických zákazov, príkazov a doporučení. Niet divu – správna strava je pri tomto ochorení kľúčová a pacient inú možnosť jednoducho nemá. Osvojenie si stravovacích pravidiel však nemusí byť strašiakom. Poradíme vám, ako na to.

Zloženie racionálneho jedálnička u zdravých ľudí, rovnako ako aj pri tých s ochorením cukrovka, by malo pozostávať v prvom rade zo správne zvolených sacharidov, a to až do výšky 60 percent denného príjmu. Tuky by mali tvoriť prevažne 30 percent z celkového príjmu potravy a bielkoviny približne do 20 percent. Z uvedenej skladby vyplýva, že najväčší podiel v našej strave by mali mať práve cukry. A to aj napriek diagnostikovanému diabetu.

Zabudnite na sacharózu

Všetkým ľuďom, diabetikom však absolútne, škodí nadmerný príjem cukru ako takého, pretože patrí medzi takzvané jednoduché cukry, ktoré rýchlosťou blesku zvyšujú glykémiu. Pokiaľ potrebujeme dodať telu dostatočnú dennú dávku správnych sacharidov, riešením je konzumácia takzvaných zložených cukrov, ktoré sa nachádzajú napríklad v celozrnných výrobkoch, zemiakoch či ryži.

Zabudnite preto na biele alebo sladké rožky, zákusky či biely chlieb. Bezpečne ich nahradíte tmavým chlebom alebo celozrnným pečivom. Nevhodné sú tiež cestoviny a všetky druhy knedlí. Prílohy k jedlám si vyberajte spomedzi zemiakov a ryže.

Tuky áno, ale …

Tuky nadmerne zvyšujúce cholesterol nie sú prospešné ani ľuďom, ktorí cukrovkou netrpia. Najväčšiu neplechu v postihnutom organizme, ako inak, spôsobujú tuky živočíšneho pôvodu. Nejde iba o tučné mäso a údeniny. Diabetici by nemali konzumovať maslo, bravčovú masť, tučné mliečne výrobky ani vajcia.

Ako sa teda vyhnúť ich nadmernému príjmu? Vhodnou voľbou je konzumovať králičie, kuracie ale aj chudé hovädzie mäso, nie príliš tučné ryby či divinu. Zakázaná nie je ani šunka, avšak vyberajte si jej chudú verziu. Potrebné tuky do celkového denného príjmu doplnia aj nízkotučné alebo kyslomliečne výrobky, vrátane jogurtov, tvarohu a syrov.

cukrovka
Kuracie mäso dusené na bylinkách môže každý cukrovkár

Čo cukrovka a ovocie?

S kľudným svedomím môže človek s cukrovkou zaradiť do celkovej stravy jablká (kyslejšie odrody), citrusy, drobné ovocie ako jahody, ríbezle, čučoriedky a marhule. Medzi ovocie s najvyšším glykemickým indexom patria najmä banány, hrozno, hrušky, slivky a broskyne. Týmto by ste sa rozhodne mali vyhýbať rovnako ako ovocným džúsom. Čistá pramenitá alebo minerálna voda s citrónom, uhorkou alebo melónom a mätou urobí lepšiu službu. Ovocie a zelenina obsahujú vysoký podiel vlákniny a sú pre zdravé fungovanie čriev viac ako prospešné. Odborníci ich odporúčajú konzumovať prevažne v surovom stave.

Ako si rozdeliť jedlo počas dňa

Diabetici nesmú zostať hladní. Preto by mali jesť približne každé tri hodiny. Pravidelnosťou v stravovaní sa ustáli najmä hladina cukru v krvi. Podstatou diéty pri cukrovke je však kontrola prijatých cukrov. Nestačí iba zámena „zlých“ za „dobré“. Odporúčané alebo povolené množstvo sacharidov počas dňa najlepšie určí lekár, ktorý vezme do úvahy vašu celkovú konštitúciu.

Prečítajte si tiež: Rýchla makovo-jablková štrúdľa bez cukru

Soľ, bylinky a náhradné sladidlo

Urobíte najlepšie, ak si zvyknete jednoducho nesladiť. Umelé náhrady cukru nie sú vôbec zdraviu prospešné. Pokiaľ si viete ustrážiť dennú dávku zložených cukrov, môžete sladiť medom – raz za čas. Diétu však musí stanoviť lekár. Kuchynskú soľ môžete nahradiť za tú s nižším obsahom sodíka. Používanie byliniek pri príprave stravy zakázané nie je, naopak. Vzhľadom na ich výživovú hodnotu mnohokrát vítané.

Text: Alena Kytková
Foto: 123rf.com, Pixabay.com

Ukázať viac

Alena Kytková

Šéfredaktorka V prípade otázok ma môžete kontaktovať na: info@zivotseniora.sk

Súvisiace články

Pozrite si taktiež
Close
Back to top button