Receptár

V tradičnej kuchyni oškvarky nikdy nechýbali

Vyskúšate jedlá našich starých mám?

V minulosti gazdinky pripravovali jedlá výlučne zo surovín,  ktoré si doma sami vypestovali či dochovali. Na vidieku bolo v každej domácnosti prasiatko, hydina a ďalšie úžitkové zvieratá. Škvarky, u nás sme im hovorievali oškvarky, boli používané najmä na primastenie alebo dochutenie inak planých jedál. V žiadnom poriadnom dome však nechýbali. V čase zabíjačiek gazdinky radi piekli nielen sladké, ale aj slané dobroty. A v mnohých z nich oškvarky jednoducho nechýbali.

Jedným zo starých maminkiných receptov, ako inak – spred sto rokov, je aj vynikajúci, aj keď poriadne kalorický, recept na:

OŠKVARKOVÉ PAGÁČIKY

Potrebujeme:

500 g výberovej hladkej múky, 10g soli, 0,1 l oleja, 0,1- 0,2 l mlieka, 1 vajíčko, 500 g oškvarkov

Kvások:

0,25 l mlieka, 30 g droždia, 10 g cukru, 60 g polohrubej múky

Posýpka:

1 žĺtok na potretie, celá rasca, sójové semienka

Postup:

Z vlažného mlieka, cukru a múky si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Vlejeme ho do prehriatej múky, pridáme soľ, olej, vajíčko, mlieko a vypracujeme polotuhé cesto. Miesime tradične, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Necháme vykysnúť.

Po vykysnutí vyváľame na pomúčenej doske cesto a opatrne po ňom rozotrieme mleté oškvarky. Cesto poprekladáme, podobne ako lístkové (sprava doľava, zľava doprava, zdola nahor a zhora nadol) a necháme asi 30 minút oddychovať. Tento proces opakujeme trikrát. Vždy ale necháme cesto opätovne odležať, aby sa nakoniec pekne „lístkovalo“. Cesto na pomúčenej doske naposledy rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a kolieskom vykrajujeme pagáčiky. Mriežkou na zemiaky pritláčame povrch pre krajší vzhľad, maslovačkou potrieme žĺtkom rozmiešanom v mlieku, posypeme zmesou soli, mletej rasce a semienkami. Takto pripravené pagáčiky ešte necháme podkysnúť a pečieme do zlatista.

Tieto pagáčiky môžete vykrajovať úplne maličké, ako banketové pečivo, alebo tiež väčšie. Nech sa deje akákoľvek slávnostná príležitosť, vhodné sú veru na každú.

Dôchodky v roku 2020: Čo nás čaká?

Čítaj tu

Rýchle, chutné, sýte ale aj výživné boli tiež:

ÚHRABKY

Tradičné Úhrabky

Potrebujeme:

zemiaky, kyslú kapustu, cibuľu, 1 PL masti, 1 až 2 hrste oškvariek, soľ

Postup:

Do mäkka uvarené a precedené zemiaky gazdinka umiesila, pridala nadrobno nakrájanú surovú kyslú kapustu, ktorú predtým čiastočne vyžmýkala. Pridala na troche bravčovej masti uškvarenú cibuľu spolu s oškvarkami. Všetko spolu premiešala a dochutila soľou a čiernym korením. Úhrabky sa zapíjali kapustnicou (vodou zo surovej kyslej kapusty) alebo kyslým mliekom. V prípade, že je kapusta veľmi kyslá či presolená, treba ju prepláchnuť vodou, ktorou sa zriedi aj kapustnica, určená na zapitie.

Trinásty dôchodok či štedrejší vianočný príspevok?

Čítaj tu

Voda z kapusty sa nikdy nevylieva. Obsahuje množstvo vzácnych vitamínov. Preto ju použite (pokiaľ ste ju už nevypili) na jednoduchú, ale výbornú polievku:

ĽAHKÁ KAPUSTNICA

kapustnica
Jednoduchá a rýchla polievka z kyslej kapusty a hríbov

Potrebujeme:

vodu z kyslej kapusty, 2 nadrobno nakrájané zemiaky, 2 kopcovité lyžice sušených húb, cibuľu, maslo (masť, olej), cesnak, mletú sladkú papriku

Postup:

Zemiaky uvaríme, pridáme kapustovú vodu, vopred namočené premyté huby a necháme povariť. (Ja tepelne spracovávam huby najmenej 20 minút). Medzitým si speníme cibuľku na masti a keď je pekná červená, odložíme a okamžite do nej pridáme postrúhaný cesnak zmiešaný so štipkou sladkej mletej papriky. Chvíľu necháme spojiť chute a dáme do polievky.

Táto polievka je vynikajúci pomocník pri liečbe prechladnutia, zápalu priedušiek, ale aj hrdla.

Taktiež je to skvelá polievka, ktorá pomôže po alkoholovej slabosti.

Výška dôchodku: Ženy ťahajú za kratší koniec

Čítaj tu

Text: Ľubka Jenčíková – Ovenka
Foto: Ovarenizivoteatak.blogspot.sk, Receptnajedlo.sk

Ukázať viac

Súvisiace články

Pozrite si taktiež
Close
Back to top button