VšeobecnéZdravie

Potraviny a ich konzumácia po dátume spotreby: Je to bezpečné?

Označovanie výrobkov dátumom spotreby a minimálnou trvanlivosťou

Občas sa to stáva každému v nás – kdesi vzadu v chladničke necháme jogurt, salámu či zvyšky z nedeľňajšieho obeda a potom len zmätene hľadíme na dátum spotreby označujúci deň v predchádzajúcom týždni alebo ovoniavame omáčku, či náhodou nesmrdí ako skysnuté mlieko. Ak tiež patríte k tým ľuďom, ktorí potraviny vyhadzujú len čo uplynie minimálna trvanlivosť označená na obale, čítajte ďalej.

Vieme, prečo si nenechať vybavovanie dôchodku na poslednú chvíľu

Čítaj tu

Dátum spotreby alebo minimálnej trvanlivosti je povinnou informáciou, ktorú musí obsahovať obal každej potraviny. Aký je medzi nimi rozdiel? Podľa vyhlášky je dátum minimálnej trvanlivosti taký, „do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti“, kým dátumom spotreby označujeme pokrmy, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze, preto môžu v krátkom čase predstavovať bezprostredné zdravotné riziko. Inými slovami, ak sme potraviny s označením „minimálnej trvanlivosti“ správne skladovali, je možné ich konzumovať aj po uplynutí uvedeného dátumu – za predpokladu, že nevyzerajú alebo nepáchnu podozrivo.

8 najdôležitejších vecí o dôchodkoch

Čítaj tu

Minimálna trvanlivosť je len informačný údaj

Dátum minimálnej trvanlivosti nájdeme častejšie na cestovinách, sladkostiach či konzervovaných potravinách. V prípade, že sme ich dosiaľ neotvorili, budú s najväčšou pravdepodobnosťou jedlé ešte nejaký čas aj po uplynutí dátumu označenom na obale, hrozí iba to, že stratia pôvodnú textúru alebo určité chuťové vlastnosti. (Ak sú otvorené, je zas potrebné dodržiavať pokyny typu „skonzumujte do sedem dní od otvorenia“, ktoré sú taktiež často uvedené v texte na obale.)

dátum spotreby
Dátum spotreby na výrobkoch je len orientačný

Pozor na správne skladovanie potravín

Pri dátume spotreby obvykle neradno uplatňovať ľudové „veď to mäso nevie o tom, že už nie je podľa výrobcu dobré“. Označujú sa ním totiž potraviny podliehajúce rýchlej skaze, ako napríklad čerstvé ryby, tepelne neupravené mäso a podobne. Zo zásady sú tiež takéto pokrmy doplnené informáciami o skladovaní, ktoré je potrebné dodržiavať, aby ste sa vyhli nebezpečenstvu v podobe otravy z jedla. Na niektorých potravinách – najmä na čerstvo krájaných syroch či salámach – sa môžeme tiež stretnúť s informáciou, kedy boli balené.

Úsudok nášho nosa v boji proti plytvaniu

Napriek všetkému odborníci radia použiť zdravý rozum a spoľahnúť sa na svoje zmysly. Baktérie spôsobujúce kazenie totiž zanechávajú na jedle stopy – výrazné zmeny vo farbe, textúre či vôni. Ak teda jedlo neplánujeme podať deťom, väčšinou sa môžeme spoľahnúť na úsudok našich očí a nosa. Svojím spôsobom tak pomáhame svetu redukovať plytvanie potravinami.

Potravinám vieme predĺžiť životnosť konzervovaním

Jednou z možností predĺženia dátumu spotreby, ktorou si často pomáhame, je mrazenie. Dať zamraziť chlieb či mäso je vždy lepšie skôr ako neskôr a v takejto podobe ho technicky môžeme nechať zakonzervované aj celé roky, no pravda je aj to, že čím dlhšie ho tam necháme, tým viac stráca na kvalite a chuti. (To isté platí pre zásoby v konzervách, zaváraniny či sušené mäso, ovocie alebo zeleninu.) Aj pri rozmrazovaní by sme mali byť opatrní – lepšie než vybrať potravinu z chladu úplne je lepšie nechať ju pred spracovaním roztopiť v chladničke.

Presná tabuľka zvýšenia dôchodkov 

TABUĽKA

Text: Martina Píšová
Foto: 123rf.com, Pixabay.com

Značky
Ukázať viac

Súvisiace články

Back to top button