Liečba stravouReceptár

So žlčníkom môžeme byť zadobre

Tradičná žlčníková diéta

Diéta je pre mnohých ľudí doslova nočnou morou. Odhliadnuc od dlhého zoznamu zakázaných potravín, už len samotná predstava striedmeho obeda namiesto chutného a bohatého jedla nikoho nepoteší. Žlčník vám však nedá na výber.

Neznamená to však, že odteraz budete hladovať, či kŕmiť sa výlučne neslanou a nemastnou stravou. Cieľom zmeny stravovacích návykov je upokojiť rozbúrený žlčník, zabrániť tvorbe kameňov, resp. rozpustiť tie už existujúce a zbaviť sa každodenných nepríjemných bolestí, či pocitu nepohody.

Zásady sú jednoduché

Pravidlá žlčníkovej diéty sú skutočne najmä dve. Obmedzte živočíšne tuky a zvýšte podiel vlákniny v potrave. Ďalšou úlohou je čo najskôr znížiť hladinu cholesterolu v krvi.

Zníženie obsahu tukov v potrave sa dá dosiahnuť úplným vynechaním vyprážania na oleji či živočíšnych tukoch. Stravu môžeme pripravovať dusením či varením s použitím minimálneho množstva veľmi kvalitného rastlinného oleja. Odporúčaná denná dávka tukov pri problémoch s podráždeným žlčníkom je znížená na 50g. Obozretní by sme mali byť aj pri konzumácií potravín s vysokým obsahom skrytých tukov ako sú salámy, údeniny, paštéty, čipsy, vývary, smotana a tučné mliečne výrobky, výrobky s majonézou či z vajec. V receptoch, ktoré vyžadujú pridanie vajec, zásadne nepoužívame žĺtok. Nahradíme ho pridaním vaječného bielka, ktoré spôsobuje žlčníku najmenej problémov. Pozor si treba dať aj na krémové zákusky a zmrzliny.

Príjem ovocia a zeleniny má pri žlčníkovej diéte tiež svoje pravidlá. V prvom rade ide o bohatý zdroj vlákniny a vitamínov. Avšak jeho konzumácia často spôsobuje problémy s trávením najmä vďaka šupke či jadierkam. Ovocie preto jeme zásadne ošúpané. Varenej, dusenej či čerstvej zelenine sa netreba vyhýbať. Obmedziť by sme však mali zeleninu, ktorá spôsobuje nadúvanie.

Zázračné potraviny

Liečba žlčníkových kameňov
Žlčníková diéta

Grapefruit – v duchu hesla „podobné liečime podobným“ je práve tento druh južného ovocia mimoriadne vhodný na ozdravenie funkcie žlčníka. Jeho výrazne horká chuť evokuje horkosť žlče. Ľuďom trpiacim žlčníkovými kameňmi či inými tráviacimi ťažkosťami, je odporúčaný jeden mesiačik grepu pred každým jedlom. Najlepšie však urobíte, keď si toto ovocie doprajete každý deň.

Psyllium – rýchlo rozpustná vláknina veľmi podobná vláknine z tradičných obilnín. Účinne znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, celkovo podporuje proces trávenia a zdravú činnosť čriev. V žlčníkovej diéte má svoje opodstatnenie hlavne preto, že výrazne znižuje tvorbu kameňov. Najvhodnejšou dobou na príjem vlákniny sú raňajky a odporúčanou dennou dávkou je 30g.

Káva má prekvapivo pozitívne účinky v snahe zachovať si zdravší žlčník. Zrnková káva však často spôsobuje pocit ťažoby a nachádza sa na popredných priečkach zoznamu zakázaných potravín. Vhodnejšou alternatívou je určite kvalitné espresso, a to pokojne aj dvakrát denne. Pitie kávy však pôsobí najmä preventívne.

Víno rovnako znižuje hladinu cholesterolu v krvi a celkovo pôsobí blahodarne na ľudský organizmus. Odporúčaný je jeden pohár denne spolu s jedlom.

Bylinkové čaje – teplé nápoje, ktorých liečivý účinok na trávenie a správnu funkciu žlčníka je známy odpradávna. Bylinky, ktoré vášmu tráveniu urobia najlepšiu službu sú mäta pieporná, kamilky a pestrec mariánsky. Dve až tri šálky čaju denne sú tak výborným doplnkom pri očiste žlčníka.

Tri zlaté rady na záver

  • Pravidelná strava je alfou a omegou zdravého žlčníka. Jedzte menšie porcie a radšej niekoľkokrát denne.
  • Neprejedajte sa, a to v žiadnom prípade. Vhodnejšie je rozdeliť si hlavné jedlo na polievku a druhé jedlo, a jesť  jednotlivé chody zásadne oddelene, s odstupom aspoň dvoch hodín.
  • Naučte sa vyhýbať stresu, relaxovať a stolovať v pokoji. Pokiaľ sa rozhodnete pre redukciu hmotnosti, vyvarujte sa rýchleho chudnutia, vynechávania jedál či hladovania.

Text: Alena Kytková
Foto: Pixabay.com

Ukázať viac

Alena Kytková

Šéfredaktorka V prípade otázok ma môžete kontaktovať na: info@zivotseniora.sk

Súvisiace články

Pozrite si taktiež
Close
Back to top button