Liečba stravouReceptár

Avokádo: Chutný zázrak prírody

Prečo jesť avokádo + recept na vynikajúce mexické guacamole

Okolo ešte donedávna takmer neznámeho tropického ovocia zvanom avokádo koluje v súčasnosti mnoho chýrov. Niet sa čo čudovať. U nás sa stalo populárnym takmer zo dňa na deň. Kým však v našich končinách vypukol „avokádový boom“ len pred pár rokmi, starí Aztékovia ho poznali a využívali už tisícročia dozadu. Okrem iného ho považovali za symbol lásky a plodnosti a dnešná doba im dáva za pravdu, že skutočne vedeli, čo je dobré.  

Vitamínová bomba, bohatý zdroj vlákniny, ale aj najnebezpečnejšie ovocie na svete. To sú pomenovania, ktoré dostalo avokádo len za posledných niekoľko mesiacov. Vysvetlenie toho posledného sa napokon ukázalo až bizarné. Pri krájaní mäkkého avokáda s tvrdou kôstkou vo vnútri údajne vzniká mnoho úrazov. Inak sa ho ale väčšina z nás skutočne nemá čoho báť. Odoprieť by si ho podľa vedcov mali len tehotné a dojčiace ženy a ľudia so zmutovaným génom SCARB1 (ktorý sa vyskytuje len u 1 z 1700 ľudí – a aj v tomto prípade sa odporúča avokádo len obmedziť, nie ho z jedálnička vylúčiť úplne).

Priateľ nášho srdca, zdroj vlákniny, aj skvelá pomôcka na chudnutie

Masky na tvár prospievajúce pleti, či výborné a výživné jedlo pripravené na slano aj na sladko – avokádo sa dá vskutku využiť na tisíc spôsobov. Nevedia si ho vynachváliť ľudia, ktorým chýbajú vitamíny (najmä vitamín K a kyselina listová), majú problémy s trávením, so zrakom, trpia príznakmi artritídy alebo sa snažia schudnúť. Na toto všetko je totiž avokádo skutočne dobrou voľbou. Aby toho nebolo málo, podľa najnovších výskumov znižuje toto tropické ovocie riziko vzniku rakoviny. Problém je, že často netušíme, akým spôsobom si ho pripraviť. Niektorí ľudia ho jedia aj surové, náš tip je však rozhodne, pripraviť si ho spolu so cherry paradajkami ako zdravé a chutné Guacamole.

Recepty z avokáda
Zdravé mexické guacamole z avokáda

Nechajte sa inšpirovať naším receptom

Na prípravu tohto výborného pokrmu potrebujeme: 1 zrelé avokádo (spoznáme ho podľa toho, že je mäkké a má trochu pokrčenú, už takmer tmavohnedú šupku), napoly rozkrojené cherry rajčiny, tekvicový olej (dá sa nahradiť olivovým), šťavu z citróna, prelisovaný cesnak, soľ a mleté korenie v množstvách podľa chuti. Avokádo opatrne rozkrojíme, vyberieme kôstku a lyžičkou oddelíme od šupky. Pridáme cesnak, citrónovú šťavu, soľ, korenie a všetko starostlivo rozmiešame vidličkou na kašu. Do tej napokon dáme ešte paradajky, polejeme primeraným množstvom tekvicového oleja, opäť opatrne premiešame a rýchly pokrm je na svete! Guacamole najlepšie chutí s v hriankovači mierne opečenými rožkami či chlebom. Tip: Kôstku z avokáda môžeme zasadiť do malého kvetináča a vypestovať si z nej rastlinku. Dobrú chuť!

Text: Martina Píšová
Foto: Pixabay.com

Ukázať viac

Súvisiace články

Pozrite si taktiež
Close
Back to top button