Liečba stravouReceptár

Quinoa: Poklad Inkov, ktorý dodáva silu aj astronautom

Ako a prečo pridať do svojho jedálnička práve quinou

Quinoa, inak nazývaná aj mrlík čínsky, oficiálne patrí k najzdravším potravinám na svete. Napriek krkolomnému názvu a faktu, že u nás zatiaľ nie je veľmi rozšírená, a teda ju nie je dostať v každom supermarkete, sa ju rozhodne oplatí vyskúšať. Obsahuje neuveriteľné množstvo živín, je vhodná pri chudnutí, dá sa pripraviť na desiatky spôsobov a navyše skvele chutí.

Napriek tomu, že chuť a účinky quinoi u nás otestovalo zatiaľ len zanedbateľné percento ľudí, v Andskej oblasti Južnej Ameriky ju Inkovia poznali už pred tromi či štyrmi tisícročiami. Niektorí archeológovia tvrdia, že to bolo dokonca už dávnejšie, no spočiatku títo poľnohospodári využívali quinou predovšetkým na vykrmovanie dobytka. Až o niečo neskôr prišli na to, že môže výborne poslúžiť ako potrava plná živín aj im samým – a to ani zďaleka nevedeli to, čo o nej dnes vieme my.

Jediná potravina obsahujúca proteíny a všetky základné aminokyseliny

Quinoa je jednou z potravín, ktoré sa nachádzajú na palube každého jedného vesmírneho letu. Dôvod je prostý. NASA ju zaradila do zoznamu nevyhnutností ich účastníkov práve preto, že nezaberie priveľa miesta, no pritom dokáže ťažko skúšaným organizmom astronautov dodať nielen proteíny, vlákninu, minerály a železo, ale zároveň všetky pre telo potrebné aminokyseliny.

zdravá príloha
Quinoa – perfektný pomocník pri chudnutí

Perfektná pri chudnutí aj proti migrénam či zápche

Hoci vyzerá quinoa na prvý pohľad ako obilnina, v skutočnosti ide skôr o rastlinnú príbuznú špenátu či repy. Je teda vhodná aj pre celiatikov, diabetikov alebo ľudí, ktorí sa pokúšajú znížiť svoju hmotnosť. Má takú vlastnosť, že sa pri spojení s tekutinami zväčší, takže nás nielenže výborne zasýti na dlhý čas, ale obsahuje tiež veľké množstvo bielkovín, a tak podporuje rast svalovej hmoty. Medzi ďalšie výrazné plusy tejto zvláštnej potraviny patrí, že jej zložky majú protizápalové účinky, a tak pôsobia preventívne proti rôznym chorobám. Vďaka vysokému obsahu vlákniny napomáha aj tráveniu a komplexnej detoxikácii organizmu.

Na sladko aj na slano

Ste fanúšik sladkej chute? Potom vás poteší výživná kaša z quinoi s mliekom a ovocím, škoricou, čokoládou alebo akoukoľvek obľúbenou sladkou prílohou. Stačí preliať 100 g quinoi horúcou vodou a spolu s 250 ml mlieka ju za občasného miešania povariť v menšom hrnci. Ak však máte chuť skôr na slané, quinou si môžete pripraviť ako prílohu k mäsu (namiesto ryže či zemiakov), uvariť z nej rizoto, zapiecť ju s brokolicou, do fašírok, či použiť ju ako súčasť šalátu. Pri takejto univerzálnej potravine sa fantázii rozhodne medze nekladú. Dobrú (a zdravú) chuť!

Text: Martina Píšová
Foto: Pixabay.com

Ukázať viac

Súvisiace články

Pozrite si taktiež
Close
Back to top button